Пресконференции

Пресконференция за Фестивала "Един свят"

Филм на Леонардо Ди Каприо открива фестивал „Един свят”

◊ СЪБИТИЕТО

Заповядайте на 17 ноември 2009 (вторник) от 11 часа в Чешки център на пресконференция по повод Втория международен фестивал "Един свят" http://www.bgoneworld.org

За първи път в България ви каним на дръм-съркъл пресконференция с Мартин Иванов от Институт за съвременно изкуство и терапия.

На 23 ноември 2009 от 19 часа отваря отново врати Международния фестивал „Един свят”. Заповядайте на прожекцията на документалния филм „11-ия час” на Леонардо Ди Каприо, с който ще стартира маратонът от забележителни документални филми и съпътстващи събития.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Специален гост на фестивала е режисьорът и защитник на правата на хората със специални нужди Джаки Комфорти от Израел. Ретроспектива на негови филми и специални дискусии след прожекциите очакват зрителите на фестивала.

Програмата „Възможни решения” ще се фокусира върху успешни практики за разрешаване на проблеми около човешките права. Това са филмите „Favela Rising” от Бразилия, „The Day After Peace” на Джереми Гили, с участието на Джъд Лоу, „Inclusion series” на Джаки Комфорти, „Джихад за любов” на индийския режисьор Парвез Шарма и други.

Филмовата програма включва едни от най-качествените документални филми за правото на личностно израстване и достоен живот. Лентите са носители на многобройни награди и номинации. Специално внимание отделяме на филмите „Е, и?” и „Казан” на големия български документалист Никола Ковачев. Програма френски документални филми събира едни от най-разтърсващите истории на последния век и сме изключително благодарни на Френския център, че можем да излъчим шедьовъра „Обичах толкова много” на Далила Енадре.

Очакваме ви на пресконференцията, за която специално сме поканили Мартин Иванов от Института за съвременно изкуство и терапия „Либера”, който ще ни запознае с барабанната терапия и ще разберете какво ще се случи по време на едно от съпътстващите събития на фестивала на Дръм-съркъл на 27 ноември, петък от 19.30 часа в Чешкия център.

Съпътстващите събития и прожекции се ръководят от вярата, че има начини да се пребори несправедливостта и злото, но промяната трябва да дойде отвътре и е дело на всеки.

Прожекциите ще се случат в Чешкия център, Френския културен институт, Чайната на Бенковски, Червената къща и Полския институт. В програмата са включени прожекции за ученици в сутрешните часове, дискусии с образователна и обучителна цел, срещи с режисьори на филми, които за първи път ще бъдат показани в страната. Етно джаз концерт в Чешкия център, One Giant Leap party в Чайната на Бенковски, изложба на Димитър Свиленов.

Фестивалът се случва благодарение на:  http://www.gammallery.com, Movies That Matter – Холандия и създателите на фестивала „Един свят” от Чехия – фондацията „Хора в опасност”.


Заповядайте на Един свят, бъдете различни с филмите с характер.

За повече информация
Георги Христов
promo@bgoneworld.org

Автор:
Петър Лазов
Публикация:
12.11.2009 г. 14:30
Посетено:
1477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/8855-preskonferentsiya-za-festivala-edin-svyat