Пресконференции

Пресконференция за Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2009

За пета поредна година - атрактивно културно събитие в Пловдив

◊ СЪБИТИЕТО

На 28 септември (понеделник) от 12.00 часа в Голямата заседателна зала на Община Пловдив ще се проведе

пресконференция за Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2009

Официално Ви каним да вземете участие в пресконференцията, на която ще присъстват:

• представители на музеите и галерии участници в събитието, които ще разкажат интересни, нови неща около програмата
• представители на основните организатори: Фондация "Отворени изкуства", Организационен комитет Нощ на музеите и галериите - Пловдив, партньора за 2009 - Деко Дизайн Груп
• представители на съорганизаторите - Община Пловдив и Дирекция Култура.


◊ НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

За пета поредна година на 2 октомври в Пловдив ще се проведе „Нощ на музеите и галериите” – едно от най-успешните и атрактивни събития в културния живот на града.

Динамиката на културни събития и специфичната нощна пловдивска атмосфера на тази уникална проява привлича години наред посетители от цялата страна и то не само творящите изкуство и арт-любители, но и тези, които търсят първа по-директна среща с изкуството и културното наследство. Нощта на музеите и галериите e най-краткото събитие от Есенния салон на изкуствата Пловдив, което ангажира цялата арт-сцена – от музеите в стария град, през частните галерии около централната улица, до ъндърграунд клубовете в Капана и затворения тип авторски ателиета.

Тазгодишното издание ще представи 45 участници в три части от програмата: “Музеи и галерии”, “Културни институции” и “Клубове и живи градски места”. Основните самостоятелни и сборни изложби - живопис, графика, икони, скулптура, асамблажи, фотография, сценография, инсталации, видео, са съпроводени от живи изкуства - спектакли, пърформанси, концерти, срещи, разговори и дискусии с авторите в реално време.

Ще бъде представено изкуство на автори от страните: България, Косово, Сърбия, Нигерия, Ирландия, Австрия, Румъния, Германия, Полша, Корея, Франция, Италия, Русия.

Програмата ще предложи разнообразни предизвикателства за ума и възприятията на посетителите. Такива са традиционния фото-конкурс “Една нощ в Пловдив” и детските творчески работилници, които провокират вниманието на най-малките за занимания с изкуство



• Пълната програма на Нощта на музеите и галериите - Пловдив 2009 вижте на http://www.gallery-night.info/09/bg
Автор:
Галерия Сариев
Публикация:
24.09.2009 г. 14:26
Посетено:
1493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/8482-preskonferentsiya-za-nosht-na-muzeite-i-galeriite-plovdiv-2009