Пресконференции

Пресконференция на Райна Кабаиванска

IX международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Пресконференция на Райна Кабаиванска


◊ СЪБИТИЕТО

Нов български университет има удоволствието да ви покани на пресконференция, която Райна Кабаиванска ще даде при пристигането си на 7 септември 2009 г. Пресконференцията ще започне в 16.30 часа във VIP-зоната на летище София.

Райна Кабаиванска пристига в България, за да проведе деветия си международен майсторски клас в Нов български университет.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска е част от проектите на Настоятелството на Нов български университет за създаване на отворени интердисциплинни форми за обучение, чрез които обучаемите да черпят опит от практиката.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Г-жа Райна Кабаиванска лично ще селектира майсторския клас на 9 септември, като ще избира от близо 60 кандидати от девет държави – България, Италия, Кипър, Украйна, Русия, Швейцария, Израел, Австралия, Сърбия. Сред кандидатите са ученици на Констанца Вачкова, Мария Рокас, Мила Дюлгерова, Илка Попова, Нико Исаков, Александър Йосифов, Наталия Афеян, Михаил Шамир, Сузана Фрашери, Евгения Мирошниченко, Серджио Сегалини, Владимир Болдирев и др. Добра тенденция за майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ е завръщането на много млади българи, които живеят и учат в чужбина. Майсторският клас ще започне на 10 септември, веднага след прослушването, и ще продължи до 23 септември, когато ще бъде генералната репетиция за галаконцерта.
 
Галаконцертът на майсторския клас и Софийската филхармония със специалното участие на Райна Кабаиванска ще бъде на 24.09.2009 г. в зала “България” от 19 часа. С него ще се открие музикалният сезон в София. Събитието е под патронажа на италианския посланик Н.Пр. Стефано Бенацо. По време на концерта ще бъдат обявени стипендиантите на фонд “Райна Кабаиванска”, който тази година ще присъди и четири големи стипендии за обучение на млади български изпълнители в Италия, осигурени от фондация “Америка за България”.

Фондация "Америка за България" е плод на успеха на Българско-американския инвестиционен фонд. Изричното желание на фондацията-меценат е отпуснатите стипендии да бъдат присъдени на български изпълнители за обучение при Райна Кабаиванска в Италия. Три от меценатските стипендии са предназначени за обучение в Академия Киджана, Сиена, а най-престижната, четвърта стипендия е за едногодишно обучение в Академията “Орацио Веки”, Модена. Меценатството над майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ се вписва във водещите принципи на фондация "Америка за България" за реализиране на фундаментални, значими проекти, с които се постигат измерими практически резултати. Меценатството на фондация "Америка за България" има за цел да насърчава развитието на благотворителността в България посредством примера си. Приоритетните области за покровителство на фондацията са  “Археология и опазване на историческото наследство”, “Изкуства”, “Социална сфера”, “Гражданско общество и демократични институции”, “Образование и библиотеки”, “Земеделие и околна страна”.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска е част от проектите на Настоятелството на Нов български университет за създаване на отворени интердисциплинни форми за обучение, чрез които обучаемите да черпят опит от практиката.


◊ ОЩЕ

Непосредствено след галаконцерта на майсторския клас - на 27 септември 2009 г. Райна Кабаиванска ще се завърне в родния Бургас, където отново с най-добрите си ученици ще представи голям концерт в Бургаската опера, посветен на 150-годишнината от рождението на Джакомо Пучини. За събитието специално от Италия ще пристигне внучката на  композитора – г-жа Симонета Пучини. По време на събитието ще бъде експонирана изложба, посветена на Джакомо Пучини, в която ще бъде представена и част от изложбата “Райна Кабаиванска - божествената”, която НБУ направи през 2007 г. по повод на 50-годишната кариера на българската примадона.


Автор: Веселина Василева, НБУ
04.09.2009 г. 15:08
Посетено: 1385
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/8389-preskonferentsiya-na-rayna-kabaivanska