Пресконференции

Богата и разностранна дейност в РИМ - Сливен

Продължават археологическите разкопки по изследване на тракийските надгробни могили в Сливенско

◊ СЪБИТИЕТО

Пред журналисти директорът на Регионалния исторически музей в Сливен, Георги Кюпчуков, изрази намеренията на екипа за продължаване през 2009 година на работата по стратегическите направления, които изграждат облика на културната институция в духа на традициите и съвременните подходи в музейното дело.

На първо място се търсят съвместни решения с Общината за предоставяне на средства за разширяване на материалната база - условие за експониране, консервиране, реставрация и запазване на богатите фондове и културно-историческото наследство в региона. Очаква се след докладната записка от РИМ за проектиране и етапно решаване на проблема да се осъществи разширението около сегашната сграда на Музея, от източната страна. Заделените за проектиране 50 х. лв. в бюджета ще позволят до края на май 2009 г. да приключи работата по проекта, а до септември с.г. той да бъде предложен за обсъждане, като в продължение на предстоящите четири години се постигнат целите на разширението на сградния фонд. Това ще позволи да се осъществява в новите зали и концепцията за целенасочена съвместна работа с подрастващите, с училищата и учениците по изучаване на историята и миналото на Сливенския край.
             
Радваща е подкрепата от общинския съвет и личното съпричастие на кмета Йордан Лечков за продължаване на започнатите от екипа на д-р Георги Китов археологически разкопки на тракийските могили в този район. Намерените находки дадоха основание за тезата, че „долината на тракийските царе стига до Сливенско”. Тази година те ще бъдат под научното ръководство на съпругата на починалия археолог, Диана Димитрова. До м. февруари ще бъдат обходени от екип от специалисти „обектите-могили”, а заделените 250 х. лв. ще обезпечат  нуждите на първичната реставрация и консервация.


◊ ОЩЕ ПРОЕКТИ
           
Едно от основните направления в дейността на Музея – научно-изследователската работа при изучаване на историческото минало и събития, ще намери проявление в подготвената научна конференция по темата за „българския възрожденски периодичен печат”, която ще се проведе през м. октомври т.г. Нейни организатори ще бъдат МК, Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства”, Интитутът по история при БАН, Факултетът по журналистика и масови комуникации в СУ, община Сливен и МОН, а научен ръководител – Здравко Константинов от Факултета по журналистика при Тракийския университет. Темата, по която вече се събират заявки за участие, привлича със своята неразработеност специалистите от музеите и научните звена.
               
Обект на проучване на Третата научна експедиция в Югоизточна България ще бъдат процесите на емиграция на населението след Руско-турската война от 1828-1829 г., дейността и съдбата на четите на Панайот Хитов и Таньо войвода. (Последният проблем досега оставаше малко встрани от историческите изследвания и вниманието на историците.) Научно-изследователските търсения на специалистите от музея ще намерят израз и в публикувания сборник с материали от юбилейната конференция, проведена неотдавна тук по повод честването на 130-тата годишнина на музейното дело и 95 г. от създаването на музея в Сливен. Предстои издаването на Известия за наследството на музеите от Югоизточна България.
             
Ще продължат работите по консервацията и реставрацията на южната крепост и комуникации на „Туида”. Усилията на специалистите от музейните звена са насочени и към обновяване на съществуващите експозиции: тази към къщата на сливенския бит (XIX век) - след приключване на  работата по концепцията до края на м. януари 2009 година, представяне в Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства”, изготвяне на систематичен план и откриването й през ноември 2009 година по време на провеждането на научната конференция. РИМ ще продължи да осъществява и методическа помощ на някои училища (Седмо основно училище „П. Хитов”, Сливен) и кметства (гр. Кермен) по създаване и експониране на музейни сбирки там.
             
Екипът на музея среща отзивчивостта на Община Сливен и директора на Дирекция „Музеи” в МК, Руско Русев, за разработване на концепция за туристическите маршрути в Сливенския регион и особено по дестинацията „Долината на тракийските царе”. Ръководството на културния институт ще участва в договарянето с туроператорските фирми за сключване на договори за посещение на туристическите обекти в района. За целта ще се изменят подходите и към рекламата, облика и качеството на рекламните материали и сувенири, представящи основните културно-исторически дестинации тук. Ще се активизира и кадровата политика на музея за привличане на работа на квалифицирани екскурзоводи, владеещи западни езици, както и на програмисти и специалисти, работещи със специфичния  софтуер на музеите. Ще бъде комплектовано и ателие за реставрация и консервация на експонатите и обезпечени условия за развитие и обучение на работещите там. Предстои да се създаде т.нар. „фондови отдел”.
             
През настоящата година се предвижда да се организират и юбилейни чествания по повод годишнини, гостуване на сбирки на музея в други общини и др. Ще се усъвършенства сътрудничеството на РИМ - Сливен с медиите - за пълното и обективно отразяване на разностранна му дейност и с отличаване на някои от тях  в Деня на паметниците и музеите.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.01.2009 г. 01:28
Етикети:
Посетено:
1609
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/7152-bogata-i-raznostranna-deynost-v-rim-sliven