Пресконференции

Първи велик събор на българите по света

Напълно демократичен форум

◊ СЪБИТИЕТО

В Националния прес-клуб на БТА се състоя пресконференция, посветена на предстоящия Първи велик събор на българите по света.

Съборът ще бъде свикан на 1, 2 и 3 ноември 2008 година във Варна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

За идеята и организацията на тази международна среща, за целите и задачите й разказа проф. д-р Григор Велев, директор на Научния център за българска национална стратегия. Григор Велев, в качеството си на председател на Инициативния комитет по свикването на събора на българите по света, определи главните задачи, сред които посочи: обединението на българите от диаспората, учредяването на Асоциация на българите по света, както и Световен български парламент. Във форума ще вземат участие около 1000 делегати, представляващи 27 държави в Европа, Азия, Америка и Австралия. 500 от тях ще представляват България, а останалите 500 - българската диаспора по света. Григор Велев изтъкна, че най-много българи живеят в Испания, САЩ, Гърция, Украйна, Албания, Молдова...

Сред другите важни въпроси, които ще бъдат разгледани на събора във Варна са: незаконното присъединяване на Западните покрайнини към Сърбия, статута на българите в Гърция, турцизирането на българското население в Родопите, приемането на Петата редакция на българската национална доктрина, новата национална политика спрямо българското население в Македония и др.

Ние се надяваме, подчерта Григор Велев, и ще положим много воля и енергия, този Първи велик събор на българите по света да бъде напълно демократичен и ще работим всеотдайно за българската национална кауза и за обединението на българите по света - в името на Отечеството - България.

В пресконференцията в БТА взеха участие също Румен Леонидов, Емил Александров,
Цекомир Воденичаров и членове на Инициативния комитет.
Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
29.10.2008 г. 15:47
Посетено:
1681
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/6724-parvi-velik-sabor-na-balgarite-po-sveta