Пресконференции

Пресконференция на Райна Кабаиванска

Осми международен майсторски клас в Нов български университет

Пресконференция на Райна Кабаиванска


◊ СЪБИТИЕТО

Пресконференция на Райна Кабаиванска

На летище София, VIP –
10 септември 2008 г. в 17.10 часа.

Райна Кабаиванска пристига в България, за да проведе осмия си международен майсторски клас в Нов български университет.

Оперната примадона лично ще селектира майсторския клас на 13 септември, като ще избира от близо 60 кандидати от осем държави. Сред кандидатите са ученици на Констанца Вачкова, Христина Ангелакова, Жасмина Костова, Юлия Винер, Наталия Афеян, Р. П. Лисициян, Сузана Фрашери и др. Тази година за първи път в класа кандидатстват изпълнители от Албания, Армения, Хърватска, Китай.

Майсторският клас ще започне на 14 септември, веднага след прослушването и ще продължи до 24 септември, когато ще бъде генералната репетиция за Галаконцерта.


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА НА РАЙНА КАБАИВАНСКА

На 19 септември Райна Кабаиванска ще участва в концерт по случай 100-годишнината от независимостта на България, който ще се състои в Националния дворец на културата.

Галаконцертът на майсторския клас и Софийската филхармония със специалното участие на Райна Кабаиванска ще бъде на 25.09.2008 г. в зала “България” от 19 часа. С него ще се открие музикалният сезон в София. Събитието е под патронажа на италианския посланик Н.Пр. Стефано Бенацо. По време на концерта ще бъдат обявени стипендиантите на фонд “Райна Кабаиванска” за обучение в Италия. Всеки от участниците ще получи диплом, подписан от Райна Кабаиванска.

През март тази година Райна Кабаиванска прибави ново изпълнение към репертоара си – ролята на Графинята от “Дама Пика” на Чайковски в театъра на Тулуза. По-късно тя беше поканена за запис на това произведение от диригента Валерий Гергиев.

И тази година Райна Кабаиванска наред със самостоятелните си изяви продължи инициативата за представяне в големите оперни театри на своите ученици, с които участва в поредица от концерти. През юни Кабаиванска беше член на журито на конкурса “Кралица Елизабет” в Брюксел, а през юли беше председател на конкурса в Сардзана, който бе спечелен от българката Радостина Николаева. През август се проведе майсторският клас на Райна Кабаиванска в Сиена, в който участваха и миналогодишните стипендианти на фонд “Райна Кабаиванска” – Мария Радоева и Диана Василева.

През 2008 г. звезден успех отбелязаха още стипендиантите Вероника Симеони (Италия), която дебютира в Миланската ла Скала, и Прити Йенде (ЮАР), която дебютира в Берлинската опера. В България Диана Василева изпълни главната роля в операта “Лакме” в Националната опера заедно с друга участничка от майсторския клас - Диана Генова, в ролята на Малика.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска е част от проектите на Настоятелството на Нов български университет за създаване на отворени интердисципинни форми за обучение, чрез които обучаемите да черпят опит от практиката.

След майсторския клас в София, на 29 септември Райна Кабаиванска ще журира първото издание на конкурса “Лучано Павароти”, а непосредствено след него от 17 октомври - големия оперен конкурс “Виоти” във Верчели, на който през 1959 г. заедно с Лучано Павароти печелят първите места.
Автор:
Веселина Василева
Публикация:
10.09.2008 г. 11:51
Посетено:
1375
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/6417-preskonferentsiya-na-rayna-kabaivanska