Пресконференции

Български арт архиви, ресурси и технологии на изследване

Покана за пресконференция

◊ СЪБИТИЕТО

Институтът за изкуствознание към Българска академия на науките
има удоволствието да ви покани на пресконференция, на която ще представи проект за опазване на националното ни културно наследство

“Български арт архиви, ресурси и технологии на изследване”

На 2 април (сряда) 2008 г. от 12.00 ч.
в БТА – зала за пресконференции


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът се реализира от екип на Института с подкрепата на фонд “Научни изследвания” при Министерство на образованието и науката в България.

Ще бъдат представени уникалните съвременни технически средства, с които разполага единствено Институтът за изкуствознание на БАН в региона не само на България, но и на Източна Европа. Такава апаратура е например: 
Laser Turntable LT 2XR2
- техника за безконтактно дигитализиране на плочи.


Този своеобразен лазерен грамофон позволява почистване, реставрация и обработка на всякакъв вид плочи. В Института за изкуствознание вече са дигитализирани над 600 плочи.

На журналистите ще бъде показан резултатът от обработването на архивни плочи с Laser Turntable LT 2XR2. Ще бъде предоставен аудио и видео материал за излъчване по електронните медии.

Общият фоноархив на Института съдържа около 800 плочи на восъчна, стъклена и метална основа. Колекцията  съдържа и над 3500 плочи с различни видове музика, издадени в периода между 20-те и 70-те година на ХХ век от фирмите Pathé, Орфей, Одеон, Polidor, Зенит, Симонавия, Микрофон, Фаворит, Hismastervoice, Радиопром, Балкантон и др.

В библиотеката на Института за изкуствознание се осъществява  дигитализация и на сбирка от ценни стари книги, включително на невмени, нотни и текстови издания на църковнославянски и гръцки език. Обработени са около 27 000 страници с помощта на  голямоформатен скенер Kodak Filemaster +A2. Освен това са заснети над 5000 статии, публикувани между 1878 година и края на 30-те години на ХХ век, които се отнасят до всички области на изкуството и културата в България.

Повече подробности относно целите, задачите, параметрите и основните направления на проекта “Български арт архиви, ресурси и технологии на изследване” ще бъдат представени от: ст.н.с. д.изк. Александър Янакиев – ръководител на първи етап на проекта; ст.н.с. д.изк. Клер Леви – ръководител на втори етап на проекта; Александър Нушев – специалист-тонрежисьор – обработка на аудиоархива, както и от други специалисти в Института за изкуствознание – БАН.
Автор:
Андроника Мартонова
Публикация:
29.03.2008 г. 16:02
Етикети:
Посетено:
1652
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/5550-balgarski-art-arhivi-resursi-i-tehnologii-na-izsledvane