Пресконференции

Дойче веле – моят информационен избор

Нова програмна схема

◊ СЪБИТИЕТО

Дойче Веле организира

Пресконференция за новата си програма и по повод гостуването на Федералния джазов оркестър на Германия – BuJazzO. С концерта на 22 февруари от 19.30 часа във Военния клуб се открива фестивалът Sofia Jazz Peak.

Пресконференцията ще се проведе на 21 февруари 2008, четвъртък, от 13.00 ч.,
Гьоте Институт, София, ул. Будапеща 1

След пресконференцията Ви каним на малък коктейл.


◊ НОВАТА ПРОГРАМА

От 1 януари 2008 Българската програма на ДВ-РАДИО стартира с нова програмна схема, нов формат и с повече емисии дневно. В ефира от 7.00 до 8.00 часа се излъчва първото ни обзорно предаване с най-важното от изминалия ден и предстоящите часове. От 8.00 до 17.00 часа на всеки кръгъл можете да слушате 15-минутни емисии на български език с актуална информация.

Предлагаме ви още и различни рубрики като “Преглед на германския печат”, “България и българите в международните медии”, “България през седмицата”, “Поглед към Балканите”, “Светът на колела”, “Курс по немски език”.

Коментарите и анализите по български теми са от Александър Андреев, Георги Папакочев, Андрей Райчев, Ивайло Дичев, Явор Дачков, Мирела Иванова, Емил Попов. Антоанета Ненкова и Николай Цеков информират за актуалните събития в България, а специалният кореспондент на Дойче Веле Георги Елин води рубрикатата „Топла връзка с Брюксел”.

За българската програма работят и кореспондентите във Вашингтон (Соня Каникова), Рим (Антоанета Николова), Берлин (Маринела Липчева-Вайс),  Москва (Таня Харизанова), Букурещ (Стилян Деянов), Виена (Юлия Дамянова), Истанбул (Нахиде Дениз) и др.

По ДВ-Радио привечер и през нощта на кръгъл час се излъчват още новини на немски и английски, в същата част от денонощието можете да слушате и обзорни емисии на тези два езика.

Германия е най-големият и най-важен европейски партньор на България. Това личи и от бързото развитие на сътрудничеството между Дойче веле и различни български медии. ДВ-РАДИО/DW-RADIO и ДВ-ТВ/DW-TV могат да се приемат в България по сателит, през интернет или с помощта на нашите радио- или телевизионни партньори. Радиопрограмата на Дойче веле на български език се излъчва и на дигитални къси вълни, а в София и на 95.7 мегахерца УКВ. А нашият интернет портал ДВ-УЪРЛД/DW-WORLD.DE предлага на потребителите разнообразна информация на български и на други езици.

Нашите партньори в България могат да преизлъчват директно Българската програма. Възможно е да излъчват и петминутните ни новини или отделни материали на български език, които лесно се изтеглят от Аудио-депото на ДВ: http://audiodepot.dw-world.de


◊ ХРОНОЛОГИЯ

. 01.08.1963 – Първият работен ден на Българската редакция

Основател на програмата е Михаил Антонов, работил в България в БТА, избягал в Германия през 1962 година и назначен първо в Централната редакция на ДВ, изготвяща материали за програмите на различни езици.
Получава задачата да подготви българска програма, за която са назначени 3 души – Румяна Таслакова, Христо Кунтев и Димитър Грънчаров.

. 19.08.1963 - Първо предаване на ДВ на български език
Първата програма е 15 минути, новини, коментар, информации на политически и икономически теми.
Програмата започва с малко хора, с оскъдни технически и финансови средства. Само едно има в изобилие в редакцията: добра воля, искреното желание българската програма да е прозорец към света за слушателките и слушателите в България.

Поради иформационното затъмнение в България програмите на чуждите радиостанции, включително и Дойче веле (ДВ), намират до 1989 година широк отзвук в България. До 1986 година българските власти заглушават предаванията на ДВ (особено по време на така наречения ”възродителен процес”, една от централните теми на Българската програма), но въпреки това гласът от чужбина достига до българската аудитория. Редакционният екип се разширява, в 80-те години ДВ излъчва три предавания дневно, в програмата участват: писателят Георги Марков, писателката Блага Димитрова, философът Асен Игнатов, германистът Димитър Статков, историчката Антонина Желязкова и др. Дава се широка платформа на неформалните движения, на правозащитните организации.

. След 10 ноември 1989 година – Програмна реформа

След падането на комунистическия режим Дойче Веле излъчва серия от предавания за демократичните институции, която намира широк отзвук и после се издава и като книга на немски.

Автор:
Александър Андреев
Публикация:
15.02.2008 г. 22:09
Етикети:
Посетено:
1622
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/5325-doyche-vele-moyat-informatsionen-izbor