Пресконференции

Проучвания на Георги Китов в Сливенско

Пресконференция в Сливен

◊СЪБИТИЕТО

В Сливен гостува проф. Георги Китов, който осъществи за журналисти съвместна пресконференция с директора на Регионалния исторически музей - Георги Кюпчуков.

Прочутият археолог, ръководител на експедиция „Темп”, изследовател на погребални тракийски могили (сред които „Светицата” и „Голяма косматка”, Казанлъшко), и открил златната маска на Терес, започва със своя екип проучване на находища от тракийско време в Сливенския край (в селата Тополчане, Горно Александрово, Калояново, Трапоклово).


◊ ОЩЕ

Археологическите разкопки, с продължителност около три месеца и финансиране от 200 х. лв., ще започнат в средата на юни. Г. Кюпчуков обясни, че обектите - тракийски могили, са определени още през април - при съвместно обхождане, и е предвидено намерените находки да бъдат притежание на РИМ – Сливен, и да останат във фондовете му.

Археолозите са осведомени за вече извършените от иманяри разкопавания, но разчитат на тяхната неосведоменост за характера и ценността на обектите, което се е отразило и на тяхната насоченост къде какво да търсят. При подходящо оформление и реклама, хората от екипа се надяват гробниците (особено при с. Калояново) „да се превърнат в интересна туристическа атракция”. Очакванията са за финансова съпричастност и от спонсори и бизнесмени за подпомагане на археологическите проучвания.

Георги Китов обясни, че няма пренебрежение в предпочитанията за проучване на други епохи, но „траките са атрактивни, а и дълго време не са били изследвани сериозно”. За разлика от някои страни, „ние сме изостанали и сега наваксваме”.

Той подчерта необходимостта от „читав закон” и от промяна в отношението на политиците към проблема и към културно-историческото ни наследство. Археологът изрази убеждението си, че „който не познава миналото, не е господар на настоящето, а съответно – и на бъдещето!”
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.06.2007 г. 21:16
Посетено:
1141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/4078-prouchvaniya-na-georgi-kitov-v-slivensko