Пресконференции

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция

Победителите в конкурса, организиран от  Министерството на културата, бяха обявени на пресконференция в БТА

Проектът „Съседите“ с куратор Васил Владимиров и автори Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян ще представи България на 60-ото издание на Венецианско биенале за изкуство през 2024 г. Победителите в конкурса, организиран от  Министерството на културата, бяха обявени на пресконференция в БТА. В събитието взеха участие г-жа Амелия Гешева – зам.-министър, Министерство на културата, д-р Надежда Джакова – комисар и завеждащ филиал към Националната галерия Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, проф. д-р Венелин Шурелов – председател на журито и кураторът на спечелилия проект. Модератор на пресконференцията бе Евгения Атанасова, журналист и продуцент в БНТ.

Кураторът Васил Владимиров разказа за  проекта лично, а останалите творци бяха включени от Торонто, Филаделфия и Лондон онлайн.

„Тези етнографски и исторически изследвания проследяват, както реалните преживявания, така и дълбоките следи и рани оставени от арестите и лагерите. Проектът представя последиците от общественото, умишлено премълчаване на десетилетия държавно насилие и отсъствието на памет в съвременното публично съзнание“, каза кураторът и добави: „Създавайки пространство, в което посетителите могат да станат свидетели на историите на хора заклеймени като чужденци в рамките на българските граници проектът е директен отговор на призива на Адриано Педроза за разглеждане на темата “Чужденци навсякъде”.

60-ото Венецианско биенале за изкуство ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 (предварително откриване на 17, 18 и 19 април) под мотото Stranieri Ovunque „Чужденци навсякъде“. Фокусът на изданието са темите за миграцията, изгнанието и „чуждестранния произход“. „Биеналето за изкуство – международно събитие с множество официални участия от различни страни, винаги е било платформа за представяне на творби на чужденци от цял свят. Така 60-ата международна художествена изложба на La Biennale di Venezia ще бъде празник на чуждото, далечното, аутсайдерското, странното, както и на местното“, споделя Адриано Педроза.

През 2024 е единадесетото национално участие на България (първото е през 1910, следват представяния през 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019 и 2022) и ще се реализира в експозиционното пространство Зала „Тициан“ (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до Моста на Академията.

„Това е една устойчива политика, започнала през 2019 година, когато България поднови участието си в Биеналето по изкуствата, а по-късно и в Биеналето по архитектура. Няколко правителства поред отделят бюджет за това представяне“, каза заместник-министър Амелия Гешева.

„Венецианското биенале е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан през 1895. Той е и платформа – най-голяма за представяне на изкуство, създателите му както и на срещата им с публиката. Чест, удоволствие и огромна отговорност е да  ръководя оперативно организационния процес, подготовката и осъществяването на националното участие. Да отговарям за българската експозиция съгласно изискванията на организаторите, както и да съгласувам работата по проекта с офиса на биеналето“, сподели комисарят на българското представяне д-р Надежда Джакова.

Д-р Джакова представи проекта с думите: „Това е мултимедийна и интерактивна инсталация, която изважда на показ премълчаните и избледнели спомени на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България, пресъздава частично домовете на оцелелите, където се случват срещите и разговорите с тях. В тези лични пространства са поставени интервютата, водени от авторите на проекта, както и теренни аудио и видео записи и предмети от локациите на два от лагерите край Ловеч и Белене.

Според нея тук имаме специфични исторически наративи, но и най-различни начини на боравене с камерата – трезво регистриращи, биографично разказващи, исторически анализиращи или пък улавящи следата на едно действие или спомен“.

„Работата на журито беше сложен процес. Качеството и нивото на всички кандидати беше изключително високо.  Ние следвахме протокола по демократичен начин, с две гласувания и изключвам всяка възможност изборът да бъде манипулиран. Този проект е много силен знак за една идеологическа контраофанзива срещу заличаването на едни много важни събития от нашата близка история“, уточни председателят на журито проф. д-р Венелин Шурелов.

Васил Владимиров представи себе си и участниците в спечелилия проект „Съседите“:

Кураторът

Васил Владимиров е завършил бакалавърска степен по модерна история и политика в Royal Holloway, University of London и магистратура по политическа социология в London School of Economics and Political Science. Неговата практика като куратор е на границата между изкуството, политиката и историята.

Художниците

Красимира Буцева е визуален артист, изследовател и писател, живее между София и Лондон. Красимира е старши лектор в Лондонския колеж по комуникации, част от Университета по изкуства в Лондон (University of the Arts London). Трудовете ѝ присъстват както в галерийни пространства, така и в академични списания.

Лилия Топузова е професор по история в Университета на Торонто (University of Toronto). Тя е историк и режисьор, чиято работа е разположена между историята и паметта, особено във връзка с политическото насилие, мълчанието и травмата.

Джулиан Шехирян е мултимедиен артист, изследовател и писател, който живее между Филаделфия, САЩ, и София. Той е докторант по история на науката в Принстънския университет (Princeton University). В своята художествена практика Джулиан създава сайт-спесифик и пространствени мултимедийни инсталации, които използват архитектурни пространства, предмети и обекти чрез артистични намеси, видео, звук и експериментални технологии.

Седемчленното жури оцени 17-те претенденти. За първи път на сайта на Министерството на културата могат да се видят останалите проекти и да се прочете протоколът от заседанието на журито.

За повече информация: office24@bulgarianpavilionvenice.art 

0879 834 030,

0887713494, 0878975063

Сайт www.bulgarianpavilionvenice.art

Официални хаштагове: #bulgarianpavilionvenice2024 #BiennaleArte2024 #StranieriOvunque #ForeignersEverywhere

 

Автор:
Публикация:
05.01.2024 г. 17:42
Посетено:
415
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/38348-proektat-sasedite-shte-predstavi-balgariya-na-bienaleto-vav-venetsiya