Пресконференции

„Как държавата унищожава недвижимото културно наследство“ - пресконференция на НИНКН

12 юли 2022 г., 11.00 часа, БТА

◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги,

Каним ви на пресконференция

„Как държавата унищожава недвижимото културно наследство“ -

на 12 юли 2022 г., вторник, от 11.00 часа в пресклуба на БТА.

Около 400 ценни образци изчезват необратимо всяка година и процесът се ускорява, въпреки задължението на държавата да опазва недвижимото наследство.

Няма национална стратегия за това национално богатство, създавано в продължение на 6,5 хилядолетия по нашите земи.

От 39 600 недвижими културни ценности едва 480 са защитени от унищожение.

Причините за това са Законът за културното наследство и системното обезкървяване на НИНКН през последните 30 години. Вместо да осъществява научно-изследователска работа, институтът е сведен до административен орган, безпомощен да спре унищожаването на недвижимите културни ценности.

През последната година Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) полага отчаяни усилия да промени системата на опазване на културното наследство. За това са необходими спешни промени в закона, спешна актуализация на списъка на недвижимото културно наследство, нова структура на НИНКН и държавническо мислене за опазването и управлението на недвижимото културно наследство.

Нищо – това е резултатът. Подкрепа на думи и липса на действия.  

Заповядайте във вторник на пресконференцията на директора на НИНКН арх. Петър Петров и екипа на института, за да направим публичен разговора за проблемите в ЗКН и решенията.

Унищожаването на недвижимите културни ценности заличава паметта и средата, в която живеем и която ни формира като хора, общност и общество.

 

Автор:
НИНКН
Публикация:
11.07.2022 г. 13:04
Посетено:
1873
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/35062-kak-darzhavata-unishtozhava-nedvizhimoto-kulturno-nasledstvo-preskonferentsiya-na-ninkn