Пресконференции

Националната картова и платежна схема възражда почерка на Васил Левски чрез дигитален шрифт

Шрифтът е общодостъпен и създадените с него текстове ще се доближават до „живото“ писане на Апостола

Националната картова и платежна схема възражда почерка на Васил Левски чрез дигитален шрифт

 

Проект за възраждане почерка на Васил Левски в съвременната дигитална среда стартира Националната картова и платежна схема (НКПС). В рамките на инициативата е създаден общодостъпен за цялото ни общество цифров шрифт на историческа личност – Апостола на свободата. Целта на проекта е популяризиране и пресъздаване писменото наследство на Васил Левски със средствата на дигиталните технологии и доближаване на модерния човек до неговия дух.

Това стана ясно по време на пресконференция, в която взеха участие Стоилка Арсова, директор „Национална картова и платежна схема“, Стефан Пеев, филолог, типограф и създател на дигиталния шрифт, Кирил Златков, типограф и рецензент на шрифта, Даниел Иванов, диригент на вокален ансамбъл „Елици“ и модераторът Ива Дойчинова, директор на Радио София и основател на кампанията „Будител на годината“. Събитието бе организирано като част от тържественото отбелязване на 5-ата годишнина от създаването на Националната схема.

Създаденият от Стефан Пеев шрифт е важно културно събитие в дигиталната ни общност, която постепенно се разделя с ежедневното писане на ръка. Въвеждайки почерка на Левски в разнообразни печатни и електронни формати, ще приближим образа на Апостола до себе си и ще „обърнем“ нашето време, за да опознаем по-пълноценно духа, наследството му и самия него, тъй като в почерка на всеки човек е вплетен неговият характер.

„Васил Левски има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери. Почеркът на Апостола изразява отдаденост, методичност и постоянство“, акцентира Стефан Пеев, който се е вдъхновил да създаде цифровия шрифт по примера на възпроизведените почерци на Микеланджело, Уилям Шекспир, Зигмунд Фройд в Западна Европа и почерка на Пушкин и Гогол – в Русия. „Почеркът на Левски е красив, чист и хармоничен. Той има силен и овладян характер и много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис на 19 в.“, коментира рецензентът Кирил Златков.

Разработката и достигането на дигиталния шрифт до широката общественост отнема на автора повече от 5 години. За създаването му са използвани общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Шрифтът съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и множество контекстуални лигатури и алтернативни знаци. Така създадените с шрифта текстове могат да се доближат до своеобразния характер на „живото“ писане на Левски.

„Сравнително ниската височина на малките букви създава ясен силует на думите и редовете, а ритмичните и динамични горни дължини, излизащи в щедрите междуредия, придават изтънчен и емоционален калиграфски вид на почерка. Това е много добре отразено в шрифта на Стефан Пеев“, обясни Кирил Златков. И в оригиналния почерк на Апостола, и в изработения цифров шрифт правят впечатление изключително красивите калиграфски форми на повечето главни букви, особено А, Б, В, Г, К, П и Р.

Интересна особеност на почерка е акцентирането на някои от първите букви на думите – някои начални знаци в думите са по-големи и по-високи от обичайните, понякога и с по-различни форми. „Това придава интересен ритъм на редовете и обръща по-силно вниманието на четящия върху артикулирането и важността на всяка дума“, допълни Кирил Златков. 

Дигиталният шрифт на Васил Левски ще бъде предоставян безвъзмездно, след попълване в уебсайта на проекта на заявка и декларация за целите на използването му. След одобрение желаещите ще получат имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране.

Инициативата на НКПС се подкрепя от Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а вокален ансамбъл „Елици“ допринася с преведени от църковнославянски език изпълнения на песнопения, които Васил Левски е пеел приживе. Певческият талант на Апостола е отбелязван от съвременниците му Христо Ботев и Панайот Хитов като забележителна черта на характера му и с песнопенията вокалната група по свой начин придава нов живот на наследството му.

„Чрез песнопенията Левски е доближавал хората до себе си и до своето дело, като същевременно е окрилявал това изкуство, което е колкото вълнуващо и красиво, толкова и безценно за българския народ”, коментира Даниел Иванов.

Проектът за дигитализиране писменото наследство на Васил Левски остава отворен за развитие и усъвършенстване, като организаторите на пресконференцията изразиха надежда, че ще бъде широко възприет и ще стане източник на творческо вдъхновение не само за тясноспециализирани професионалисти като музейни работници, дизайнери, работещи в сферата на езика и литературата, образованието и печата, но и за всички потомци на нашите исторически герои.

Да съхрани българските светини чрез дигитализация на писменото ни наследство – тази цел си е поставила Национална картова и платежна схема, която подпомага реализацията на инициирания от филолога Стефан Пеев проект. Това е част от поредица инициативи, с която НКПС ще положи основите за създаване дигитална култура на българската писменост. „Благодарение на богатата ни експертиза в областта на дигиталните технологии ще можем да проправим път на наследството на Левски в ежедневието ни по необичаен, но и много човешки начин. Това ни вдъхновява и зарежда с ентусиазъм“, коментира Стоилка Арсова.

Автор:
Ива Стайкова
Публикация:
28.06.2021 г. 09:53
Посетено:
2115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/33025-natsionalnata-kartova-i-platezhna-shema-vazrazhda-pocherka-na-vasil-levski-chrez-digitalen-shrift