Пресконференции

Изграждане на Конен паметник на Цар Калоян във Варна

Приключи вторият етап от националния конкурс

◊ СЪБИТИЕТО

Пресконференция на 07.09.2006 г. от 11.00 ч. в зала “Север” на Регионалния исторически музей във Варна.


◊ ПОВЕЧЕ

По време на пресконференцията ще бъдат огласени данните от втория етап на националния конкурс за изграждане Конен паметник на Цар Калоян във Варна. Етапът приключи на 04.09.2006 г. в 16.00 ч. с приемането на проектите и документите по конкурса, съобразно регламента за неговата анонимност.

В зала “Север” вече са изложени макетите на 14 екипа от скулптори и архитекти от цялата страна, които предлагат свои варианти за монумента.


◊ ОЩЕ ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

В нея ще участват председателят на Инициативния комитет адмирал Христо Контров и членовете на журито: д-р ист. н. Калин Тодоров, д-р ист. н. Асен Кожухаров, Виолета Тончева и  художникът Александър Въчков, в качеството си на референт на журито.

Тя ще протече при следния дневен ред:

. Медиавистът, д-р ист. К. Тодоров, ще припомни накратко историческите мотиви за изграждането на Конен паметник на Цар Калоян във Варна.

. Арх. Мария Кънчева, председател на техническата комисия, ще представи данните от постъпилите за участие проекти.

. Референтът на журито Александър Въчков, който се занимава с интересната историческа дисциплина униформология, ще интерпретира, разбира се, в най-общ план, качеството на конкурсните работи.

. Адмирал Христо Контров ще връчи специални дипломи на основните спонсори за изграждането на Конен паметник на Цар Калоян във Варна и ще обяви следващите етапи в работата на журито по оценяване на проектите.

. Инициативният комитет, верен на принципите си за максимална прозрачност на своята дейност и съблюдаване на общественото мнение, ще предложи анкетни карти, в които гражданите ще дадат своята оценка за конкурсните проекти. Анкетните карти, които за разлика от конкурса, не са анонимни, са неразделна част от изложбата и ще бъдат предложени за попълвани първо на присъстващите журналисти.


◊ МОТИВИ ЗА ИЗДИГАНЕ НА ПАМЕТНИКА

Варна заслужава да се гордее със свой КОНЕН ПАМЕТНИК на ЦАР КАЛОЯН,

защото
Варна окончателно е присъединена към България след Варненската битка на Калоян срещу Византия – 1201 г.

защото
България за пръв път придобива статут на европейска държава с коронацията на Цар Калоян от Светия престол – 1204 г.

защото
“Цветът на западното рицарство” – кръстоносците на император Балдуин, са победени за пръв път от Цар Калоян в Одринската битка – 1205 г.

защото
Паметникът на Цар Калоян във Варна ще бъде единствен в България

защото
Наш морален дълг е да възвеличим делото на изключителния български пълководец и държавник.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
06.09.2006 г. 16:15
Посетено:
1064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/2687-izgrazhdane-na-konen-pametnik-na-tsar-kaloyan-vav-varna