Пресконференции

Национален отворен форум за най-младите в театъра „Следата 2017“

Форумът, подкрепен от Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ, обединява студенти от различни висши училища

Национален отворен форум за най-младите в театъра „Следата 2017“
Снимка: БТА


На 30 май 2017 г. в БТА се проведе пресконференция, посветена на Национален отворен форум за най-младите в театъра „Следата 2017“. Форумът е традиционна инициатива, организирана от Университетски театър на Нов български университет и подкрепена от Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ. Той е насочен към подпомагане на кариерното развитие на студентите, както и към оказването на подкрепа на дипломанти и дебютанти в сферата на изпълнителските изкуства на национално ниво. Реализацията на проекта е поредната стъпка за постигането на целите на първия частен университет в България, свързани с развитието и популяризирането на изкуството във всички негови форми.
   
След дебютното издание на проекта през м. май 2014 г. бяха успешно осъществени още две негови издания (2015 г. и 2016 г.), които потвърдиха необходимостта от ежегодно провеждане на инициативата, от нейното разширяване и надграждане.

На пресконференцията в БТА присъстваха проф. д-р Ева Волицер, доц. Снежина Петрова, доц. Възкресия Вихърова, преподаватели от департамент „Театър“ на Нов български университет. Водещ на събитието бе гл. ас. д-р Евелина Христова, завеждащ Връзки с обществеността на НБУ. Представителите на НБУ разказаха повече за богатата програма от публични събития и разкриха основните цели на инициативата - изграждане на мрежа от професионалисти, ангажирани с развитието на младите в театъра;  обмен на международен опит; представяне на дебютиращи артисти пред широката аудитория и приобщаването им към обединено творческо съсловие.

Четвъртото издание на Национален отворен форум за най-младите в театъра „Следата 2017“ ще се проведе в рамките на седем дни от 5 до 11 юни 2017 г. в ДНК, НДК. То съдържа единадесет спектакъла на дипломанти, дебютанти и млади професионалисти, развиващи се в сферата на изпълнителските изкуства.

Новият елемент във форума е, че тазгодишното му издание е посветено на 25-годишнината на НБУ. Преподавателите от Нов български университет споделиха, че четвъртвековната история на департамент „Театър“ се гордее с двадесет випуска, част от които взимат активно участие в реализирането на инициативата. Тази година един от акцентите е фестивалната програма,  по време на която ще бъдат показани представления от алумни на НБУ, както и на обучаеми от други училища по сценични изкуства. Представителите на НБУ фокусираха вниманието на присъстващите върху усилията на Нов български университет, насочени към изграждането и поддържането на стабилни връзки с другите висши учебни заведения. Програмата на фестивала включва също представления на дипломанти от Театрален колеж „Любен Гройс“, гр. София, както и от ЮЗУ “Неофит Рилски“, гр. Благоевград. Тази година гости на фестивала ще бъдат студенти от „Европейска академия за филм, театър и танц - Скопие, Париж, Есен, Ротердам“, Македония.

В рамките на фестивала за пръв път ще се проведе научна конференция с международно участие на тема „Артист – текст – пространство: исторически и методологически перспективи“, която ще даде възможност на докторанти и професионалисти в областта на сценичните изкуства да представят и дискутират своите изследвания  и постижения.

В последните два дни от инициативата ще бъдат представени спектакли на три детски театрални академии, водени от бивши възпитаници на програма Театър, НБУ. Организаторите споделиха, че изминалите издания на форума са доказателство за неговата устойчивост, генерирана от формата на ежегодно събитие, което приобщава новите професионалисти в областта като създава гъвкава професионална платформа с отворена структура, която непрестанно търпи развитие. Те заявиха също, че всички участници в инициативата ще бъдат включени в онлайн платформа – отворен форум, която ще позволява лесна комуникация и достъп до информация и след завършване на проекта.

Преподавателите от департамент „Театър“ акцентираха и върху факта, че Национален отворен форум за най-младите в театъра „Следата 2017“ е събитие с национален обхват  и международно участие, което ефективно работи за задълбочаване на интереса към изкуството и утвърждаването му като устойчив социален фактор.



Автор:
НБУ
Публикация:
30.05.2017 г. 15:47
Етикети:
театърпресконференцияНов български университетНБУ
Следата 2017
Национален отворен форум
Посетено:
1134
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/25830-natsionalen-otvoren-forum-za-nay-mladite-v-teatara-sledata-2017