Пресконференции

Пресконференция на Студио 91/1

Започва изложба керамика в Галерия "Сариев"

◊ СЪБИТИЕТО

Пресконференция с авторите от сръбското Студио 91/1 ще се проведе в Галерия "Сариев", Пловдив, от 12.00 часа на 13 юни 2006 г. (вторник). Осигурен е превод.

Изложбата на Студио 91/1 е част от проекта на Галерия "Сариев" "Съвременна балканска керамика" и ще продължи от 13 юни до 31 юли 2006 г.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

През 2002 г. в апартамент 1 в стара кооперация на ул. “Макензиева” 91, за да направят собствено ателие, се събират Александър Вац, Ана Якич, Биляна Миленович и Мария Милин - студенти на известния сръбски керамик проф. Велимир Вукичевич, днес автори с индивидуалност и конкретни интереси в керамиката.

Александър Вац

Роден е през 1973 година в Сремска Митровица. Както останалите от ателието завършва през 2002 г. Факултета по приложни изкуства със специалност Керамика. Има три самостоятелни изложби, признания и награди.

Най-новите му работи са инспирирани от низшите организми, делението на клетката, оплождането и комбинацията между органичното и механичното. А като цяло интересът му е насочен към триизмерността и повърхността на обекта.

Триизмерноста в работите на Вац е сведена до простота на формата, деликатност и силуетност, по-скоро близка до двуизмерното, при нея важна е повърхността. Формите си гради от глинени плочици, които сгъва и деформира, докато са още меки и по този начин им придава обемност. С разполагането на елементите в пространството създава динамика и комуникация помежду им.

Съдовете, които прави, са много прости, изваяни на грънчарско колело, предимно едноцветни, но с деликатна живописна повърхност с редуциран колорит, интересна сама по себе си без участието на формата. Цветовете са предимно черно, бяло, сиво, кафяво до ярко оранжево.

По отношение философията на прицизната форма и монохромността на цветовете, техниката, която Вац ползва, е абсолютен съучастник – terra sigillata.

Като древна техника terra sigillata привлича Вац още по време на следването и до днес му е голамо предизвикателство.

Това е доста сложна техника, която изисква педантичност, но след нея предметът има копринена гладкост и вълнуващ естествен рисунък, получен от фината, по специален метод извлечена глина, с която се намазва обектът, многократните печения в електрическа и газова пещ, опушването и завършителното печене подобно на raku.

При експериментирането с температурите на печене, с правенето на terra sigillata от различни глини, нанасянето на различни по плътност пластове, Вац получава ефекти, които с врмето овладява, контролира и превръща в собствен стил, в някои отношения по-важен и от самата форма.

Биляна Миленович

Родена през 1975 г. в Белград, като останалите завършва Керемика през 2002 г. Оттогава има участия в няколко групови изложби и е наградена с Голямата награда на Сръбското триенале по керамика 2006 г.

Инспирирана от монохромността на калиграфията, рисунката, отношението на повърхностите, Биляна работи пана, излизащи от стереотипността на паното-плоскост със забодените в тях порцеланови тънки, дълги пръчици. Някои от паната сякаш бягат в пространството, борят се с него и осъзнават пръчиците като инструменти-пипала, а не като наранявания. Дори така наречените й съдове в цилиндрични форми с капачета са набодени от същите тези пръчици от порцелан.

Монохромността на цветовете, деликатните неглазирани повърхности на естествен порцелан опростяват и укротяват интензивността и неравния ритъм на формата и я свеждат до жест.

Мария Милин

Родена в Белград през 1978, Мария е също член на Студио 91/1 от самото му създаване.

При нея се оформят три групи работи, три търсения във материала, формата и цвета.

Специфичността на нейната работа е комбинираната с цвят глина и нееднородното и неравномерното й разпределение при оформянето на обема.

Първата група работи са различни по размер, наподобяващи полусфери и приридни форми обеми. В тях липсва функцията, макар и заиграващи се с нея. Правилността на източената форма контрастира със случайноста при нейното завършване и финално рязане. Случайността е конструктивна част от самия цикъл работи, защото силуетът се формира в самия процес на работа чрез този предварително замислен финален рез. Нееднаквостта на отвора, който затваря формата и коментира нейната функционалност, също идва от този подход.

Особеността на другия тип работи е извеждането им до неразпознаваемост между скулптура и съд. За това смесване на функциите допринася и рустикалната груба текстура, която придава облик на камък и подобни природни форми.

Третият тип работи са чинии с големи размери, работени на бяла основа, глазирана от вътрешнато страна. Орнаментите им повтарят кръгови форми.

Ана Якич

Родена в Клалево през 1978 г., също завършила керамика, работи в Студио 91/1. Ана използва възможностите на керамиката с всички техники за изобразяване - ситопечат, рисуване с ангоби и глазури.

Най-новите й работи са мултиплицирани автопортрети на различни по големина плочици, образуващи динамична композиция. Занимава се с метаморфозите. Чрез повтарянето на различни техники, както символи на различни подходи (от дигиталната фотография, през компютърните манипулации до порцелана и ангобата) тя интерпретира/имитира промените в състоянието и настроението на личността чак и с минималните намеси, каквито са релефът като символ на влиянието и ритъмът като символ на времето. 

Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
12.06.2006 г. 15:19
Посетено:
957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/2425-preskonferentsiya-na-studio-91-1