Пресконференции

Новият директор на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин: „Ще върна стабилността и доверието в театъра”

Планира се създаването на Форум на балканските театри, Обществен съвет и Режисьорска колегия

Новият директор на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин: „Ще върна стабилността и доверието в театъра”
Първа пресконференция на новия директор на НТ "Иван Вазов" Мариус Донкин


„Тук съм, за да върна стабилността и доверието, и заедно да работим за каузата на Народния театър” – с тези думи новият директор на представителния театър на България посрещна днес на първата си пресконференция представителите на медиите.

Актьорът Мариус Донкин, който почти 40 години е на сцената на Народния театър „Иван Вазов”, пое управлението му в началото на септември и представи днес основните акценти на управлението си през следващите пет години.

„Ще разчитам на диалогичност, истина, доверие и взаимопомощ, за да създадем заедно тази атмосфера, в която ще имаме добри и качествени резултати. Досега Народният театър беше ръководен централизирано, а аз не съм привърженик на това. Вярвам, че всеки един тук трябва да знае задачите си, и да е наясно, че е изключително важен за този театър. Че е част от кауза, в която сме ангажирани всички, защото това е единственият начин да успеем. Това казах и на срещата си с колегите, като ги уверих, че от моя страна могат да разчитат на същата искреност и прозрачност. Вратата на кабинета ми е винаги отворена. Явих се на конкурса за директор, защото съм убеден, че той трябва да бъде ръководен от човек, който го познава добре и е част от този театър – без значение дали е актьор или режисьор. А аз съм тук почти 40 години. Не казвам, че не приемам този пост да бъде оглавяван от човек, който е икономист – в различните държави работят добре различни модели, но всеки театър има своята специфика”, каза Донкин.

Той представи пред медиите основните насоки в работата си през петте години на управлението си. Един от големите проекти, който трябва да се случи в третата година на неговия мандат, е инициирането и провеждането на Форум на балканските национални театри. Идеята на Мариус Донкин е да събере на една сцена театри от региона с представления на Голяма и Камерна сцена, като постепенно територията се разшири и с театри от Унгария, Австрия и т.н. Донкин уточни, че вече има интерес от спонсори, които да подпомагат проекти на театъра, тъй като бюджетът, с който в момента разполага националният културен институт, не е достатъчен.

Една от основните му задачи като директор на Народния театър ще бъде да работи в посока на промяна на базисната компонента по отношение на формирането на бюджета на института. Той посочи, че в последните три години финансирането на театъра варира на базата на продадените билети и е около 3 300 000 – 3 400 000 лева годишно. Целта е да се постигне съгласие за различна отметка в сравнение с другите театри в страната.

Новият директор на Народния театър не скри, че в момента театърът е изправен пред редица трудности, които обаче вярва, че с общи усилия ще бъдат преодолени. „Преди 7-8 години театърът работеше прекрасно, стройно и продуктивно. Имаше в състава си 50 души актьори, а целият му екип наброяваше около 230 човека. В момента тази цифра е 285. Щатните актьори са 55, тези, които играят на хонорар – 100, и отделно актьори, които играят в отделни представления – 22. Тази статистика говори, че тук има проблеми – и човешки, и творчески, и икономически, с които аз съм длъжен да се съобразявам. Необходимо е това да се балансира – като ревизия на качеството на гостуващите актьори, дисциплината и компактност на администрацията”.

По отношение на въпроса дали ще има съкращения в трупата и екипа на Народния театър, Мариус Донкин бе категоричен: „Когато дадени хора тръгват на път, нормално е някой да отпадне или да тръгне заедно с тях”, каза Мариус Донкин. „Не съм дошъл тук да убивам, унищожавам и махам хора. Ще потърсим различни варианти за оптимизиране на ангажиментите като клаузи в договорите, гарантиращи предимството на Народния театър в програмата на актьорите, дубльорства и т.н.”

Донкин сподели с медиите и друг основен проблем, с чието разрешаване ще се ангажира, а именно – сравнително ниските заплати на щатния екип, които принуждават актьорите да приемат допълнителни ангажименти. „В това няма нищо лошо, защото това работи в посока тяхната, а и на театъра популярност, но в много случаи торпилира нашата сигурност по отношение на програмата. За мен е важно Народният театър да има приоритет”, посочи той.

Именно подобни ангажименти ще отложат първата премиера за сезон 2016/2017 – „Богът на касапите” от Ясмина Реза, за края на ноември, вместо края на септември, допълни директорът.

„Ние сме институцията, която трябва да задава тенденции, и затова е изключително важно да го правим отговорно и с авторитет”, каза той.

Една от идеите на Донкин е актьорите, които са достигнали пенсионна възраст, да останат в театъра на половин щат, както и да им се даде възможност да осъществят свои проекти на камерни сцени. „Защото когато едно племе е в криза и водата я няма, питат старейшината. Тези хора са историята на Народния театър, те са неговият стожер, и аз ще демонстрирам към тях своето уважение”, каза Донкин.

От друга страна, посочи той, ще се даде възможност трупата на театъра да се обнови постепенно и с млади актьори, като условието ще бъде те да играят поне в две постановки към момента, и ще важи и оценката на специално създаден Обществен съвет и Режисьорска колегия.

Относно репертоара новият директор уточни, че театърът има сигурна програма до края на месеца, която финално ще бъде уточнена до края на годината след среща с главния режисьор на театъра Александър Морфов. Мариус Донкин разкри, че вече има проведени разговори за поставяне на представления с именитите режисьори Галин Стоев и Иван Пантелеев. Свои спектакли са предложили и Веселка Кунчева и Диана Добрева.

Ще се работи и в посока на възможността театърът да стане по-мобилен и достъпен и за хората от провинцията, като представления от Камерната сцена ще гостуват на различни сцени в страната.Автор: НТ "Иван Вазов"
12.09.2016 г. 16:51
Посетено: 2024
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/24174-noviyat-direktor-na-narodniya-teatar-ivan-vazov-marius-donkin-shte-varna-stabilnostta-i-doverieto-v-teatara