Пресконференции

Националният литературен музей представя проект за реставрация и консервация на къща музей „Христо Смирненски“

На 21 юни от 11,30 ч. в двора на къща музей „Христо Смирненски”

Националният литературен музей представя проект за реставрация и консервация на къща музей „Христо Смирненски“


◊ ПОКАНА

На 21 юни, от 11,30 ч., в двора на къща музей „Христо Смирненски”, на ул. „Овче поле“ № 116 в столицата, Националният литературен музей ще представи проекта „Реставрация, консервация и адаптация на сгради на музеен комплекс „Христо Смирненски“.

Арх. Константин Пеев (ЕКСА) и Соня Кирицова, гл. уредник на къщата музей, ще представят мерките, които ще бъдат предприети за възстановяването на сградите. Ще бъде анонсирана и концепцията на музейните специалисти за социализация на един от най-старите музеи в София.

Посетителите на представянето на проекта ще могат да чуят и стихове на поета в изпълнение на актьора Янко Лозанов.

Къщата, в която е живял Христо Смирненски от 1916 г. до 1923 г., е паметник на културата от национално значение. Тя е затворена за посетители повече от 12 години. Последното обновяване на музейната експозиция е от 1969 г.

Проектът, който ще бъде представен на 21 юни, се финансира от Министерството на културата, което отпусна средства и за извършения преди две години ремонт на покрива на музея.

Пламен Крайски – директор на Националния литературен музей и екипът му активизираха в последните месеци своите усилия за спасяване на дома на Пейо Яворов на ул. „Г. С. Раковски“. Амбицията на музейните специалисти е в най-скоро време къщата музей на Христо Смирненски да отвори врати за посетители и да се превърне в привлекателно културно средище и пространство за образователни програми, семинарна и изследователска дейност.

 
Автор:
НЛМ
Публикация:
20.06.2016 г. 14:57
Етикети:
Посетено:
1426
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/23814-natsionalniyat-literaturen-muzey-predstavya-proekt-za-restavratsiya-i-konservatsiya-na-kashta-muzey-hristo-smirnenski