Пресконференции

2 тайни за БНР и "Фондацията" преди концерта в НДК в понеделник

След пресконференцията в Българското национално радио

 2 тайни за БНР и "Фондацията" преди концерта в НДК в понеделник


Две дълбоко пазени тайни бяха разкрити за предстоящия концерт на супергрупата "Фондацията" и Симфоничния оркестър на Българското национално радио, който е на 4 април 2016 г. (понеделник) в зала 1 на НДК. Това стана на пресконференция в обществената медия, където Христин Стрижлев, член на Управителния съвет на БНР, обяви, че концертът ще включва 14 любими български песни, които никога досега не са изпълнявани с оркестър. Втора тайна е продължението на концерта, което ще бъде обявено пред публиката в понеделник.

Според г-н Стрижлев, след BG Rock Symphony, това е следващото значимо събитие, което показва протегнатата ръка oт страна на радиото към българските поп и рок музиканти. Проектът е стъпка от стратегията на БНР за развитие на българската музика и култура, наред с плановете за увеличение на процентното съотношение на българска музика в ефир и осигуряването на съвременна база за продуциране на музикални продукти в наскоро обновените студиа на радиото.

В събитието, освен г-н Стрижлев, участваха директорът на „Музикална къща БНР“ Теодосий Спасов, гост-диригентът на концерта – маестро Григор Паликаров и музикантите Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

Маестро Паликаров определи концертa като „обречен на успех“, a Иван Лечев благодари на “виновникa” в лицето на Христин Стрижлев, който е и инициатор и организатор на проекта от страна на БНР. Дони разказа за плановете на Фондацията да продължи работа с музикантите на БНР и сподели своите наблюдения, натрупани от световни турнета, за важността на националното радио за българите по целия свят. В тази връзка Стрижлев обяви плановете на институцията да стартира собствена ефирна програма в Украйна и Чикаго, където близо 2 милиона българи искат да слушат българска музика.

Като директор на “Музикалната къща на БНР” Теодосий Спасов наблегна и на важността на връзкaта между поп, рок и симфонична музика като посока, в която БНР ще развива българската култура и занапред.

Пресконференцията завърши с Кирил Маричков, който сподели, че проектът със Симфоничния оркестър на БНР за него е мечта, която ще се сбъдне в понеделник.





Автор:
Светла Стойкова, БНР
Публикация:
01.04.2016 г. 12:37
Посетено:
1205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/23247-2-tayni-za-bnr-i-fondatsiyata-predi-kontserta-v-ndk-v-ponedelnik