Пресконференции

"Последната битка на краля" - тази събота във Варна

Най-голямата средновековна бойна възстановка в България ще се проведе на 14.11.2015 г. от 15:30 ч. зад спортен комплекс "Аспарухов парк"

"Последната битка на краля" - тази събота във Варна


◊ ПОКАНА ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

"Последната битка на краля" - тази събота във Варна 

• Пресконференцията по повод събитието е на 12.11.2015 г., четвъртък, от 11 часа в зала „Одесос” на Археологически музей - Варна


След изтощителен поход през Дунавската равнина, изпълнен с постоянни сблъсъци и обсади, на 10-ти ноември 1444 година кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и трансилванския воевода Янош Хуняди достигат крепостта Варна и влизат в решителен сблъсък с Османската армия. Изходът от него решава за векове съдбата не само на България, но и на цяла Югоизточна Европа.

Каним Ви на най-голямата средновековна бойна възстановка в България, организирана от Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна. "Последната битка на краля" ще се проведе на 14.11.2015 г. от 15:30 ч. зад спортен комплекс "Аспарухов парк" в кв. „Аспарухово”. Входът е свободен.

Битката на крал Владислав през 1444 г. е най-голямото и важно военно събитие, което се случва през Средните векове край Варна. Затова, съвсем естествено „Чигот“ избира именно него за основен фокус в своята дейност. За осемгодишната си история възстановката се разраства неимоверно и днес в нея ще участват над 70 души, включително и клубове от Сърбия, Турция и Румъния.

„Последната битка на краля“ е рядка възможност за българската публика да види как наистина са изглеждали войните на Изтока и Запада в средата на ХV в. След края на сражението всеки ще има възможност, ако желае, да се снима с участниците.

По време на пресконференцията:

. Ще може да снимате максимално точна възстановка на средновековен рицар от кръстоносните войски на Владислав III Ягело и воин от силите на Османската империя.

. Ще разберете любопитни факти около организацията на най-голямата средновековна възстановка на битка в България.

. Ще научите повече за сдружение "Чигот" и неговата дейност.


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, фонд „Култура“, както и с любезното съдействие на Областна администрация – Варна и Община Варна – Район “Аспарухово”

 


Автор:
Организаторите
Публикация:
11.11.2015 г. 17:16
Посетено:
1334
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/22331-poslednata-bitka-na-kralya-tazi-sabota-vav-varna