Пресконференции

Кюба: пътуване срещу течението

Реката, която ни свързва

◊ СЪБИТИЕТО

Официална пресконференция на проекта
«Кюба: пътуване срещу течението»,

която ще се проведе от 11.30 в сряда, 3 май, 2006 г. в ателието на художника Недко Солаков на адрес:

ул. "Плачковски манастир" № 28, блок «Голаш», вход А, ет. 6, ат. 21 (входът е от страна на ул. Плачковски манастир), София 1505.


◊ УЧАСТНИЦИ

В прес-конференцията ще участват:

. Франческа фон Хабсбург, президент на Фондация за съвременно изкуство Тисен-Борнемиса (ТБ А21), Виена;
. Ина Килева, заместник-министър на културата;
. Недко Солаков, художник;
. Яра Бубнова, куратор


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът започва в гр. Русе на 9 май в 11.00 с публична дискусия «Политики, граници, идентичности» в къща Канети, с участието на
. Меглена Кунева, Министър по Европейските въпроси
. Явор Койнаков, Директор, Евро-български културен център
. Михаил Неделчев, Ръководител на департамент “Нова българистика” в Нов български университет
. Милена Панайотова, Български хелзинкски комитет
. Светла Казаларска, Културология, СУ “Св. Климент Охридски”
. Камен Стоянов, художник.

На 13 май в 17.00 Фондация за съвременно изкуство Тисен-Борнемиса, Виена стартира в Русе «КЮБА: ПЪТУВАНЕ СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО»
в сътрудничество с художници и куратори от Централна и Източна Европа
и проектите на Недко Солаков, Кутлуг Атаман, Матей Беженару, Емануел Данеш и Давид Рих.

Видян като символично придвижване, “Кюба: пътуване срещу течението”, е мащабен, новаторски по характера си проект, работещ едновременно на местно и международно ниво. Той е артистичен отговор на сложните предизвикателства, с които се сблъсква Европа в съвременното си социално-политическо развитие.


◊ И ОЩЕ ЗА ПРОЕКТА

На 13 май в Русе, старо дунавско пристанище, Франческа фон Хабсбург и Фондация за съвременно изкуство Тисен-Борнемиса стартират “Кюба: пътуване срещу течението”. В центъра на проекта е спечелилата множество награди инсталация “Кюба” на турския художник Кутлуг Атаман, която през май и юни 2006 г. ще пропътува повече от 1 500 километра нагоре по течението на Дунав – от Русе до Виена, на специално пригоден за целта седемдесетметров шлеп “Негрели”. Така страните, през които шлепът ще премине, ще се свържат в изключителен художествен проект, фокусиран върху народите от региона и борбата им за запазване на идентичността им в процеса на разширяване на Европейския съюз.

На спирките във всяка от държавите в диалог с инсталацията на Кутлуг Атаман ще бъде представена творба на автор от тази страна, специално контрактувана за участие в проекта от Фондация Тисен-Борнемиса. Посредством самостоятелните си творби художниците Матей Беженару (Румъния), Недко Солаков (България), Желимир Жилник (Сърбия), Рената Поляк (Хърватия), Ласло Чаки и Саболч Палфи (Унгария), Анета Мона Чиза и Луция Ткачова (Словакия), както и Емануел Данеш и Давид Рих (Австрия) говорят всеки на присъщия си език, отговаряйки на работата на Кутлуг Атаман и нейните тревоги.

Работите на тези художници създават важни връзки в една доскоро разединена част на света. Те ще бъдат обединени в обща изложба в бившия Еврейски театър във Виена и новите галерийни пространства на Фондация Тисен-Борнемиса веднага след пристигането на шлепа в града на 21 юни. Изложбата ще продължи от 24 юни до 9 септември. В тясно сътрудничество при всяка от стъпките си с институции и куратори по места, Фондация за съвременно изкуство Тисен-Борнемиса ще предостави мултидисциплинарна основа от лекции, дискусии и художествени акции за ангажирането на разнообразна по състав публика в пространството на Източна и Централна Европа.


◊ ЗА ПРОЕКТА В БЪЛГАРИЯ

За откриването на проекта в Русе, използвайки за сцена Къща Канети, свързана със семейството на нобеловия лауреат Елиас Канети, известният български художник Недко Солаков е създал инсталацията “BG бар” – функциониращ бар, чиито контури повтарят географските граници на България. Метафората на бара представя историческия опит на страната като място на преминаване на различни хора и народи. Подобен смисъл на движението идва от самия начин на функционирането на един бар – влизат посетители, измъкват бутилка от хладилника или изпиват нещо на стойката, за да си тръгнат след малко. Алкохолът и пушенето са привидно забранени, но като ироничен акцент към произволното прилагане на правила и невниманието към изпълнението им, при дискретно поискване и двете биват разрешени. “BG бар” се разполага в историческия център на Русе. Проектът е куриран и координиран от Яра Бубнова,  директор-основател на Института за съвременно изкуство - София.

Допълнително в началната точка на плаването ще бъдат представени още два художествени проекта. Емануел Данеш и Давид Рих ще дойдат в Русе, за да започнат оттам свое собствено дълго пътуване с работата си “Малцинствен доклад” – движещ се архив от кино- и видеопроизведения, подбрани, за да отразят културната, политическата и социална ситуация на обществата в поречието на Дунав. От своя страна румънският художник Матей Беженару е съставил своя “Пътеводител” в полза на нелегалните румънски работници, търсещи път на Запад. Този проект, съществуващ в Румъния под формата на билбордове и брошури, разпространявани от туристически агенции и културни институции, ще бъде представен и пред русенската публика.


◊ ЗА НАЧАЛОТО НА ПРОЕКТА

Фондация за съвременно изкуство Тисен-Борнемиса е основана от Франческа фон Хабсбург през 2002 г. във Виена. Дейността на фондацията е насочена към подкрепа и създаване на нови худжествени проекти в сътрудничество с едни от най-известните и радикални художници днес.

Работата на Кутлуг Атаман “Кюба”, контрактувана от Фондация Тисен -Борнемиса, е първоначално възложена от галерия “Артейнджъл”. Получила е престижната награда Карнеги през 2004 г., и е представяна в Лондон, Питсбърг, Сидни и Щутгарт. Инсталацията е съставена от 40 видеомонолога на жители на едно от най-известните гета на Истанбул – Кюба, заснети от Атаман в течение на повече от две години.

“Кюба” е възложена от Артейнджъл и продуцирана от Художествен музей “Карнеги” в Питсбърг, галерия Леман Мопен в Ню Йорк, Фондация Тисен-Борнемиса (Т-Б А21) във Виена, Театер дер Велт в Щутгарт и Музея за съвременно изкуство в Сидни.

Наводненията и реакцията на Т-Б А21 – проектът “Пътуване срещу течението” започва в дни на сериозна опасност за множество хиляди живущи край Дунава хора. В този момент регионите по долното течение на реката са изправени пред най-драматичния от дълги години период на наводнения. За съжаление Т-Б А21 бе вече принудена да се откаже от провеждането на проекта на черноморското крайбрежие – в Констанца – град, който бе също съставна част от това пътешествие.

Бележка: Както в продължение на периода на проекта, така и след изтичането му, Фондацията за съвременно изкуство Тисен-Борнемиса е решена да работи с местните власти и Червения кръст, за да помогне чрез своя Фонд “Помощ при бедствия” на отделни общности в Сърбия, България и Румъния, пострадали от наводненията.

“Кюба: пътуване срещу течението” се реализира по време на австрийското председателство на Европейския съюз и е подкрепен от:
Bundeskanzleramt Kunst, Erste bank, Via Donau, Застрахователна компания “Български имоти” и Булстрад.

Автор:
Яра Бубнова
Публикация:
02.05.2006 г. 11:40
Етикети:
Посетено:
1424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/2150-kyuba-patuvane-sreshtu-techenieto