Пресконференции

Подготовка на XVII Национален фестивал на детската книга в Сливен и инициативи за 60 години от създаването на Регионалната библиотека

Богата фестивална програма и прояви за честване на юбилея на РБ "Сава Доброплодни"

Във връзка с предстоящата юбилейна годишнина ръководството на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в града под Сините скали проведе пресконференция, посветена на събитието и на XVII Национален фестивал на детската книга в Сливен - 2015 г.

Директорът на културния институт Росица Петрова-Василева, представи основните прояви от програмата на 17-ото издание на Фестивала, по подготовката на които работи екипът на библиотеката. Тя обяви, че и тази година уникалното събитие ще премине под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България – г-жа Маргарита Попова.

В програмата на фестивала са включени много и разнообразни прояви: срещи с детски автори; премиери на книги; литературни двубои и състезания; Национален пленер за детска рисунка, връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване, отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс и от Националния пленер за детска рисунка; кръгла маса с международно участие по проблемите на детската книга, художествено-документални изложби, базари на книги, представления, концерти, карнавално шествие и др.

Обединяваща тема във всички прояви тази година е темата за фантастичното.

По традиция в рамките на фестивала се провеждат няколко конкурса. Ежегодно се организира Национален литературен конкурс, като тази година темата е „По следите на едно писмо в бутилка”. За поредна година ще се проведе и Национален пленер за детска рисунка: през настоящата - под наслов  „Един ден в страната Фантазия”. За четвърти път е обявен и Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любим литературен герой. За успеха на фестивала голям принос имат и научните форуми, които ежегодно се организират. И тази година важен момент в програмата е провеждането на „кръгла маса” с международно участие, на тема: „Съвременната фентъзи литература за деца – между традицията и новите тенденции”.

В програмата на фестивала ще бъдат включени 11 представяния на най-новите детски книги на популярни български автори, както и премиерата на Детския приказен театър към библиотеката, създаден през м. октомври 2014 г. Пред детска публика и гостите на фестивала малките актьори ще представят пиесата „Морско синьо“ (по приказката „Пук“ на Валери Петров. Тя е посветена на 95 г.от рождението на писателя, който е първият носител на наградата „К. Константинов“ в категория „За цялостен принос“.

Ще бъдат уредени и няколко изложби, между които: изложба с илюстрации на художника Пенко Гелев, носител на Националната награда „К. Константинов” в категория „Илюстратор“ 2014г.; изложба илюстрации  „Фентъзи истории“ на популярните не само в България, но и в чужбина български художници и илюстратори на фентъзи Петър Станимиров, Пенко Гелев,  Борис Стоилов и др.

Програмата включва тържествен концерт-спектакъл, представления,  базари на книги и др., като в юбилейната за РБ “Сава Доброплодни“ година ще бъдат реализирани разнообразни  културни инициативи: срещи с автори, премиери на книги, литературни четения,  концерти изложби. Ще излязат от печат и ще бъдат промотирани няколко издания на библиотеката. Честванията ще приключат на през декември 2015 г. с научна конференция, посветена на 195 г. от рождението на патрона на библиотеката - Сава Доброплодни.

Няколко прояви, свързани с 60-годишния юбилей на културния институт, ще бъдат включени в програмата на фестивала. Изложба с детски рисунки на тема: „Библиотеката - моят тайнствен остров на съкровищата“, както и представяне на литературен сборник с наградени творби на същата тема, „среща на поколенията”, тържествен концерт на 11 май 2015 г. и др. са само част от проявите, посветени на светлите тържества и включени във фестивалната програма.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.02.2015 г. 17:40
Посетено:
1333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/20864-podgotovka-na-xvii-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven-i-initsiativi-za-60-godini-ot-sazdavaneto-na-regionalnata-biblioteka