Пресконференции

Пресконференция на Фондация "Ромски свят – 21 век"

Старт на проекта "Популяризиране на демократичните ценности чрез ТВ предаване "Малки истории от света на ромите"

Пресконференция на Фондация "Ромски свят – 21 век"


◊ ПОКАНА ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

Фондация "Ромски свят – 21 век" ви кани на пресконференция във връзка със стартирането на проекта "Популяризиране на демократичните ценности чрез ТВ предаване "Малки истории от света на ромите".

В продължение на повече от година проектът ще интерпретира аспекти от разноликия образ на ромския етнос през призмата на 6 европейски ценности: достойнство, свобода, солидарност, равенство, гражданство и справедливост. Интерпретациите ще бъдат популяризирани чрез 20 нови серии от поредицата «Малки истории», всеки вторник по БНТ-1 и чрез уебсайта на фондацията, www.romaworld21.net. Проектът се финансира от Програма за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо пространство.

Образът на ромите в българските медии е вторият фокус на събитието. Ще бъде представен контент анализ на публикации и излъчвания в българските печатни и електронни медии през последната една година

Дата: сряда, 3 декември 2014 г.
Час: 11-12 часа
Място: БТА, 1124 София, бул. "Цариградско шосе" 49

Участници:
. Кремена Будинова, Председател на фондация "Ромски свят – 21 век" и продуцент на предаването "Малки истории от света на ромите"
. Зорница Москова, Ръководител проект
. Д-р Цветелина Стоянова, експерт-социолог
. Нели Скоканска, изследовател



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Ромите: пречка ли са в нашето общество?

Във време, когато етносът е футболна топка в краката на политици и граждани, телевизионен екип търси истината разнопосочно: роми - общество, общество - медии, роми - медии

Сряда, 3 декември. В навечерието на своята 17-годишнина творческият екип на Кремена Будинова, журналист и продуцент, открива новия сезон на "Малки истории от света на ромите", насочвайки камерата си към 20 автентични образи. Този път творческата концепция интерпретира шест европейски ценности: достойнство, свобода, солидарност, равенство, гражданство и справедливост, в житейските съдби на 20 различни като етнос, бит, професии и социален статус души.

Всеки вторник от 11:45 по Българска национална телевизия зрителят ще бъде изненадан от автентичната документалистика без натрапчиво социално звучене и режисьорското майсторство, намерили израз в 10-минутния формат на поредицата "Малки истории".

Продукцията се заснема в рамките на проект "Популяризиране на демократичните ценности чрез ТВ предаване "Малки истории от света на ромите", финансиран от Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Проектът се осъществява от фондация "Ромски свят – 21 век" в партньорство с норвежката мрежа The Community - Based Natural Resource Management Network и с любезното съдействие на БНТ Канал 1. В продължение на 15 месеца екипът ще се опита да стимулира мултикултурния диалог и да даде алтернативи на словото на омраза и нетърпимост, породено от етнически и социални признаци.

Предвидена е по-широка популяризация на творческия продукт чрез уебсайт на български, английски и ромски език - www.romaworld21.net, който ще привлече позитивни за българското общество личности в подкрепа на "малките истории". "Човекът е ценен сам  по себе си като даденост на земята и носи доброта – споделя Кремена Будинова - и със своята другост допринася за красотата и хармонията в нашето ежедневие.


За контакт:
Гаврил Стефанов
Координатор проект
Тел.: 0897961750
Имейл: romanodunias@abv.bg





Автор:
Организаторите
Публикация:
01.12.2014 г. 15:45
Етикети:
БНТКремена Будиновапроектпресконференция
Фондация Ромски свят – 21 век
Малки истории от света на ромите
ТВ предаване
Посетено:
1609
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/20450-preskonferentsiya-na-fondatsiya-romski-svyat-21-vek