Пресконференции

Пламен Карталов: С „Борис Годунов“ построихме нов олтар на операта пред храма

Действието на творбата на Мусоргски се разгръща върху рекордните 1 700 кв. м.

Пламен Карталов: С „Борис Годунов“ построихме нов олтар на операта пред храма


На сцена с размерите на Арена ди Верона ще се разиграе историческата драма „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски – най-новият проект на режисьора Пламен Карталов, който използва естествения декор на храма „Св. Александър Невски“. Сцената е впечатлила с размерите си – 50 метра дължина на 36,5 метра дълбочина, световния режисьор Уго де Ана, който в началото на юни отново бе в София.

„С тази постановка на „Борис Годунов“ ние построихме нов олтар на операта – пред храма „Св. Александър Невски“, посочи Маестро Пламен Карталов пред журналисти преди репетициите за премиерните представления. Те ще бъдат на 27, 28, 29 юни, 3 и 4 юли от 21.00 ч. В постановката са използвани реални и хиперболизирани символи. Живи брези съжителстват на сцената заедно с руски православни икони и гигантски релси, обагрени в кърваво червено. Те са повлияни от чернобялата графика „Релси към небето“ на художника Боян Донев. „Вдъхновен от тази графика, изградих своята концепция за сценографията на постановката. Друг значим образ е картата на Руската империя от времето на цар Борис Годунов. Създадохме я, познавайки страстта на неговия син Фьодор към картографията. А най-величественият ни декор е храмът“, изтъкна Карталов. Той разкри, че сцената с коронацията на Борис Годунов ще започне от притвора на „Св. Александър Невски“. Вмъкнат е епизод, който не съществува в оригиналното либрето – Борис Годунов ще бъде коронован пред народа от патриарх Йов, чиято роля ще изпълни известният актьор Стоян Алексиев. В сюжетната линия е вграден и автентичният звън на камбаните на храма „Ал. Невски“, 90-годишнината от чието освещаване отбелязваме през тази година.

Различен от повечето версии на операта „Борис Годунов“ е нейният софийски финал – възшествие през храма вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел. Всеки от спектаклите ще започва с монах, който с клепало ще възвестява началото. Но преди да са прозвучали първите акорди, публиката ще слуша гласа на Борис Христов с уникалните му песнопения. Премиерата е посветена на неговата 100-годишнина, както и на 85-годишнината от рождението на Николай Гяуров и в памет на Никола Гюзелев.

В постановката е използвана първата оригинална версия на операта от 1869 г., отхвърлена навремето от имперската цензура, разказа диригентът Константин Чудовски, който ще бъде зад пулта на 27, 28 и 29 юни. Той е участвал в няколко реализации на същата творба, но тази отговаря най-пълно на представите му за „Борис Годунов“. Уникални в сегашната постановка ще бъдат осветлението и звукът, дело на изключителни професионалисти от Словения и Кипър. Спектаклите на 3 и 4 юли ще дирижира Борис Спасов. В главната роля ще участват Светозар Рангелов и Мартин Цонев.

Според режисьора Пламен Карталов, вероятно зрителите ще открият метафори и препратки към днешния ден. Слуховете, гладът, бедствията, чуждата намеса, характерни за „смутното време“ на царуването на Борис Годунов, довеждат до упадък на държавата и управлението му.

Около спектакъла има и немалко мистика. Една от причините за глада в Русия са резките климатични промени, предизвикани от катастрофално изригване на вулкан в Чили през 1600 г. А гост-диригентът на спектакъла, руснакът Константин Чудовски, в момента е главен диригент на Филхармонията в Сантяго де Чили, където е носител на наградата на критиката за 2012 г. за участието си в „Борис Годунов“.

Авторът на творбата Модест Мусоргски е погребан в „Александър Невската Лавра“ в Санкт Петербург. Сегашната постановка, която съвпада със 175-годишнината от рождението му, е пред едноимения софийски храм.

Операта „Борис Годунов” на открито е под патронажа на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и е важна част от културната програма на столицата в подкрепа на кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г. Премиерата на знаменитата творба на Мусоргски стана възможна благодарение на любезната подкрепа на Министерството на културата.

Спектаклите на „Борис Годунов“ се реализират и със спонсорската помощ на Обединена българска банка, Софарма, НИС Петрол България, Алтънбаш и със специалното съдействие на Балетна школа „Маша Илиева” – младият балет на България. „Армеец“ АД е официалният застраховател на събитието. Проектът е финансиран от Столичната програма „Култура” на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата – 2019 г.  Медийни партньори са БНТ, БНР и Нетинфо.
 

 

Автор: Димитър Сотиров, Софийска опера и балет
24.06.2014 г. 15:01
Посетено: 1420
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/19518-plamen-kartalov-s-boris-godunov-postroihme-nov-oltar-na-operata-pred-hrama