Пресконференции

Фиоренца Косото: Сцената е еднаква навсякъде по света

Пресконференция на Маестра Косото за Майсторския клас в Софийска опера и балет

Фиоренца Косото: Сцената е еднаква навсякъде по света


„Сцената е еднаква навсякъде по света, вълнението винаги е еднакво за всички, независимо от годините”, заяви Фиоренца Косото – една от най-добрите оперни изпълнителки на нашето време. Тя е изпяла всички големи мецосопранови партии с най-добрите певци на своето време в най-престижните театри по света.

Фиоренца Косото е за първи път в България, за да проведе Майсторски клас, кулминацията на който ще бъде галаконцерт на участниците в него на 29 май от 19.00 ч. в Софийската опера и балет.

Вера Петрова, режисьор и заместник-директор на Софийската опера и балет, откри пресконференцията със свой спомен от участие на Фиоренца Косото в „Реквием” от Верди и отбеляза, че младите имат уникалната възможност да се докоснат до нейното изкуство. „Софийската опера е естественото място за провеждане на този майсторски клас”, отбеляза тя.

Фиоренца Косото е много развълнувана от работата си в България. „Нашата кралица Елена бе майка на принцеса Йоана, вашата царица”, бяха думите на Маестра Косото в началото на пресконференцията, подчертавайки историческите връзки между България и Италия. Фиоренца Косото си припомни работата си с големи български певци – Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, както и близкото си приятелство с Гена Димитрова.

За Майсторския си клас в България, Фиоренца Косото каза, че е останала очарована от таланта на явилите се млади кандидати. Онези от тях, които не са одобрени за участие в класа, ще преминат през еднодневно обучение, защото „на младите им е нужен опит, трябва да им се предаде техниката на пеене”. Фиоренца Косото обеща да даде всичко от себе си и да работи безрезервно с българските си последователи. „Искам да им предам своето отношение към музиката, чувствеността при нейното изразяване, така че това преживяване да бъде усетено от публиката”, каза тя и допълни, че за участие в курса са одобрени кандидати с изградена вокална техника.  

Николета Конти, диригент, благодари за поканата да участва в Майсторския клас на Фиоренца Косото в България. За нея е много важно „ценностите в културите да се предават”. 

Генко Гешев, декан на Вокалния факултет в Питсбърг, САЩ заяви, че е щастлив, че може да реализират тази „мини академия” в България. Той отправи специална благодарност към Министерството на културата, което е поело всички разходи по Майсторския клас и по този начин той е безплатен за участниците.

Диригентът Стефан Линев изрази удовлетворението си от работата с Фиоренца Косото и каза, че за изпълнителите това е възможност да се докоснат до една жива легенда.

* * *

Билети за концерта на участниците в Майсторския клас на Фиоренца Косото (29 май от 19.00 ч.) могат да се купят на касата на Софийската опера и балет (ул. „Врабча” 1).


Автор: Теодора Котева, Софийска опера и балет
24.05.2014 г. 16:00
Посетено: 1068
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/19281-fiorentsa-kosoto-stsenata-e-ednakva-navsyakade-po-sveta