Пресконференции

Пресконференция за обявяването на Проект 0

Покана за участие

Пресконференция за обявяването на Проект 0


◊ ПОКАНА

Пресконференция за обявяването на Проект 0

Дата: 11 февруари 2014 г.
11.30 часа – 12.30 часа
Място: Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“, заседателна зала

Участници в пресконференцията:
. Стефан Стоянов – зам.-кмет „Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики“ в Община Пловдив
. Кирил Кузманов (via Skype) – автор на Проект 0
. Владия Михайлова – куратор на Проект 0
. Веселина Сариева – директор на Фондация „Отворени изкуства”, основен партньор на Проект 0


Проект 0, който стартира идейно през 2010 г., ще бъде реализиран в началото на месец юни 2014 г. чрез изграждането на двойна огледална стена, пресичаща перпендикулярно ул. „Златарска” в пловдивския квартал "Капана". Реализацията на проекта ще бъде придружена от Документална (ретроспективна) изложба и Международна конференция по въпросите на изкуството и градската среда, които ще се състоят в Център за съвременно изкуство – Баня Старинна, Пловдив.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТ 0

Проект 0 е независим художествен проект на младия автор Кирил Кузманов, който стартира през 2010 г. и оттогава насам се осъществява посредством участието и сътрудничеството на широк кръг от хора. Художникът работи в сътрудничество с куратора Владия Михайлова и директора на фондация „Отворени изкуства“, Пловдив – Веселина Сариева, осъществявайки едно от най-мащабните произведения на изкуството в контекста на страната.

В основата на Проект 0 стои идеята за построяването на двойна огледална стена, която да пресече перпендикулярно една от най-малките и тесни улички в квартал "Капана", Пловдив. Процесът на реализация на идеята от 2010 до 2013 г. беше свързан с изграждането на платформа за диалог и обмяна на съдържания. Платформата е неразделна част от Проект 0 и е част с художествения подход на автора, който се стреми да работи с „конкретното пространство и хората, които го обитават”.

От 2010 година до май 2013 г. към Проект 0 се присъединиха 50 човека и групи, като всеки от тях заяви фрагмент от проектираната огледална стена. Сред тях са известни художници, архитекти, професионалисти от различни сфери, живеещи в страната и чужбина. Благодарение на тях Проект 0 ще се осъществи през месец юни 2014 г. като по този начин за първи път в страната създаде мащабно произведение на изкуството, развило се от конкретна идея,  подкрепата и съпричастността на широк кръг от хора.

Проект 0 на художника Кирил Кузманов повдига множество по-нататъшни въпроси за града, като място на живеене; за съпричастността; за мястото на изкуството в живота на хората; за участието и споделянето. Всички те са част от неговата платформа, която е неразделна от самото произведение, което ще бъде построено в квартал Капана. Затова построяването на огледалната стена ще бъде съпътствано от документална изложба, в която художникът ще покаже процеса на реализация на проекта и хората, които участват в него. Част от паралелната програма е и международна конференция по въпросите на изкуството и градската среда, в която ще вземат участие едни от най-изявените международни експерти, куратори и теоретици.Автор: Open Arts Foundation
07.02.2014 г. 14:20
Посетено: 1256
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/18547-preskonferentsiya-za-obyavyavaneto-na-proekt-0