Пресконференции

Александрина Пендачанска: С този театър е свързан целият ми живот

Сопраното е най-новият почетен член на Софийската опера и балет

Александрина Пендачанска: С този театър е свързан целият ми живот


◊ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

„Този театър е свързан с целия ми живот, включително и с несъзнателния, тъй като съм се хранила в стола на Операта, докато майка ми Валери Попова репетираше”, заяви прочутото сопрано Александрина Пендачанска по повод предстоящия си концерт в Софийската опера и балет на 21 декември. С концерта тя ще отбележи 25 години от дебюта си на сцената на първия ни оперен театър.

Александрина Пендачанска разказа, че е изпълнила първите си големи роли именно в Софийската опера и балет и посочи Памина от „Вълшебната флейта” на Моцарт, и Виолета от „Травиата” на Верди. „Надявам се да се справя с вълнението и свръхочакванията от факта, че отново заставам на тази сцена”, допълни тя и уточни, че със своята настоятелност директорът акад. Пламен Карталов я е „прелъстил” да се завърне за този концерт.

Маестро Карталов изрази своята радост, че в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово публиката ще има възможността отново да чуе Александрина Пендачанска в театъра, от който започва нейната световна кариера. Той обяви сопраното за почетен член на Софийската опера и балет. Изпълнителката не скри своето вълнение от тази новина и каза, че не е очаквала подобно признание. 

Диригентът на концерта Дамян Йорио сподели, че е доволен от работата си с оркестъра на операта и е радостен, че при първото си посещение в София ще дирижира концерт на Александрина Пендачанска. За него в оперното изкуство и диригентът, и режисьорът служат на композитора на произведението. Пендачанска и Йорио се познават, но досега не са работили заедно.

След края на концерта на 21 декември изпълнителката ще зарадва почитателите си като раздаде автографи на желаещите.Автор: Теодора Котева, Софийска опера и балет
19.12.2013 г. 16:07
Посетено: 1392
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/18330-aleksandrina-pendachanska-s-tozi-teatar-e-svarzan-tseliyat-mi-zhivot