Пресконференции

Пресконференция в СГХГ

По повод удостояването на г-н Гауденц Б. Руф с ордена „Св. св. Кирил и Методий“

Пресконференция в СГХГ


◊ ПОКАНА

Софийска градска художествена галерия
и
Културният институт към Министерството на външните работи
Ви канят на

Пресконференция по повод удостояването на г-н Гауденц Б. Руф с ордена „Св. св. Кирил и Методий“ / Първа степен – най-високото отличие, което държавата дава за заслуги в сферата на науката, културата и образованието.

2 октомври, сряда, 11.00 часа

 
****

В периода 1995-2000 г. Гауденц Б. Руф е посланик на Конфедерация Швейцария в България. Още по това време той организира изложби на български художници в резиденцията си и отваря вратите й за широката публика. Подкрепата за българското изкуство в този труден за страната период е от изключително значение.

Запазил най-добри спомени от страната и нейната художествена сцена,  убеден в творческия потенциал на хората, от 2007 до 2011 г. Гауденц Б. Руф присъжда едноименна награда за млад и утвърден художник. Наградата цели да стимулира и популяризира визуалните изкуства в България, особено творчеството на по-младото поколение. През този период за нея се състезават 560 кандидати, 79 от които номинирани за отличието.


От 2012 година Наградата „Гауденц Б. Руф” осигурява подкрепа за изпълнение на произведения на изкуството от български автори и за събития, които представят съвременно българско изкуство в България и чужбина.

С дейността си г-н Гауденц Б. Руф допринася изключително много за българската култура и популяризирането й по света.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
30.09.2013 г. 11:53
Етикети:
Посетено:
1343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/17719-preskonferentsiya-v-sghg