Пресконференции

Пресконференция за Международния конкурс по оперно дирижиране "Blue Danube" в Русе

По повод финалния тур на конкурса и церемонията по награждаването с гала спектакъла на операта „Бохеми”

◊ ПОКАНА

Уважаеми дами и господа,

Имаме удоволствието да Ви поканим на пресконференция, която ще се състои на 18 септември, сряда, от 14.00 часа в Мраморното фоайе на Първи балкон на Държавна опера Русе.

Поводът е:
Финалният трети тур на Петия международен конкурс по оперно дирижиране „Blue Danube “
и церемонията по награждаването с гала спектакъла на операта „Бохеми” от Пучини.

На пресконференцията ще бъдат обявени имената на финалистите от конкурса и ще научите подробности от организаторите и членовете на журито.

На пресконференцията ще присъстват:

. Антъни Арморе – Президент на Blue Danube Musik Impresario, Австрия
. Лари Нюланд (САЩ), председател на журито
Членовете на журито:
. Нийлс Муус (Австрия), Директор на оперната програма във Виенска консерватория, бивш интендант и главен диригент на Фолксопер във Виена и Ландестеатер в Инсбрук, Австрия;
. Михаела Силвия Рошка (Тимишоара, Румъния)
. Юри Илинов (Волгоград, Русия)

. Финалистите, класирани за Трети тур

. Солистите в спектакъла на операта „Бохеми”
Петър Костов, Александър Крунев, Ана Дитри, Даниела Караиванова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

От 5 до 20 септември в Русе се провежда петото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube. Организатори на конкурса са австрийската компания Blue Danube Musik Impresario, Музикална къща V'AMO и Държавна опера Русе. Целта на събитието е да се подпомогнат млади музиканти от различни страни, като им се даде шанс за изяви през следващите две години в различни оперни театри и оркестри. Съгласно статута на конкурса най-добре представилите се участници получават покана за гастрол в Държавна опера - Русе; Държавна опера - Бургас; Симфоничен оркестър – Пазарджик; Фолкстеатер Рощок, Германия; Национален оперен театър Бърно „Яначек“, Чехия; Национален оперен театър - Белград, Сърбия; Оперен театър „Царицин“ - Волгоград, Русия; Националния Моравскосилезийски Театър – Острава, Чехия; Националния оперен театър на Сараево, Босна и Херцeговина; както и участие в Гала представлението при закриване на конкурса на 20 септември.

Конкурсът се провежда за пета поредна година, но за първи път в Русе. В Петия международен конкурс по оперно дирижиране Blue Danube участват 60 диригенти от над 40 националности. Авторитетно жури оценява кандидатите в три тура.

За втори тур се класираха 18 диригента. Класираните диригенти за Трети тур ще бъдат обявени на 17 септември след редовното конкурсно време. До трети тур ще бъдат допуснати 6 диригента.

Трети тур ще се състои от 18 до 20 септември. Церемонията по награждаването е на 20 септември, след което победителите (Първа, втора и трета награда) дирижират спектакъла на операта „Бохеми” на сцената на Държавна опера Русе.

Входът за публиката по време на Петия конкурс за оперни диригенти е свободен. Церемонията по награждаването и гала спектакълът на операта „Бохеми” – с билети.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
16.09.2013 г. 14:18
Посетено:
1252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/17615-preskonferentsiya-za-mezhdunarodniya-konkurs-po-operno-dirizhirane-blue-danube-v-ruse