Пресконференции

Пресконференция със световноизвестния млад български учен доц. Теньо Попминчев

Разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер

◊ ПОКАНА

На 03 Юни 2013, понеделник, от 11:00 ч.
в Конферентна зала на СУ "Св. Кл. Охридски" ще се състои

Пресконференция със световноизвестния млад български учен доц. Теньо Попминчев

Възпитаникът на Физическия факултет д-р Теньо Попминчев е старши научен сътрудник в института JILA към Колорадския университет в Боулдър, САЩ. Институтът е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с три Нобелови награди в областта за последното десетилетие.

Името на българина д-р Теньо Попминчев бе водеща новина в най-реномираните в света научни списания, както и в гледаните от стотици милиони хора телевизионни канали Си Ен Ен и Би Би Си, в. „Лос Анжелис Йорк Таймс”, големите канадски, руски, китайски, японски и европейски, австралийски медии, след като на 7 юни 2012 г. световно известното авторитетно списание Science оповести, че международен екип от физици, начело с българина Теньо Попминчев е разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер.

Много по-щадящ в дозите на рентгеново облъчване, с огромна разделителна способност на изображението, новият настолен лазарен рентген е несъмнено едно от най-големите достижения не само за съвременната медицинската техника и диагностика, но и за фундаменталната физика, химия, биология и т.н.

В какво по-точно се изразява изобретението на д-р Попминчев и неговия екип? Какви са възможностите за неговото приложение при ранната диагностика на болести?

Какъв е пътят, който извървява Теньо Попминчев от Казанлъшката природо-математическа гимназия до института JILA в Колорадо?

Това ще разберете на пресконференцията с участието на проф. дфн Александър Драйшу – декан на Физическия факултет на Софийския университет, и д-р Теньо Попминчев, който за първи път е в България след като публикува своето изобретение.

Автор: 2х 3х
02.06.2013 г. 21:42
Посетено: 1267
Етикети: пресконференция, настолен рентгенов лазер, доц. Теньо Попминчев. изобретение, български учен
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/17147-preskonferentsiya-sas-svetovnoizvestniya-mlad-balgarski-uchen-dots-tenyo-popminchev