Пресконференции

Нови ценни археологически находки край Сливен

Находки при разкопките на историческата крепост "Туида"

Процесът на разкопките на историческата крепост „Туида” бе увенчан тези дни с уникални находки, за които съобщиха пред журналисти ръководителят на групата археолози Николай Сираков и директорът на Регионалния исторически музей, Георги Кюпчуков.
                  
Активната дейност в последно време позволи да бъдат проучени около 5-6 метра от подземното съоръжение, свързващо крепостта „Туида” (ранновизантийска и средновековна твърдина, разположена в м. „Хисарлъка”)  с р. Новоселска. То е известно на археолозите отпреди 40 години, след разкопки през 1969 г. от изследователи (ръководител Елена Бацова) „откъм страната на реката”, като сега, при спасителните археологически проучвания, е „намерен” друг участък.
                 
По твърдение на археолога Н. Сираков, „екипът достигна средните части на тунела, където откри сондажно наличие на тухлена конструкция”. Излезлите при разкопките дървени греди и дървена облицовка показват, че от затворена монолитна сграда е започвал входът на тунела. Намерените дървени части са укрепвали покрива на тунелното съоръжение, както го наричат специалистите.
                 
По-късно екипът на археолога открива керамичен материал (VI в. сл. Хр.), както и интересна по характера и състава си свещ, съотнесена към V-VI в. сл. Хр. Ръководителят на археолозите счита, че предметите, особено свещта от визирания период, „я превръща в уникална находка, защото до този момент нямаме данни да съществува такъв артефакт в България”.
               
Известни са усилията на Регионалния исторически музей в Сливен и на общината за превръщане на региона в привлекателна културно-историческа дестинация, особено след находките в тракийските могили на селата около града, открити от екипа на д-р Георги Китов и спътницата му в живота. Експонатите потвърдиха тезата на историците, „че Сливенско е включено в долината на тракийските царе”. Началото на проучвателската дейност в тази насока датира от 2007 г.
                   
Според директора  на музея Георги Кюпчуков, ако мястото стане част от „пътеките на културния туризъм”, няма заплаха за прекъсване процеса на настоящите археологически разкопки, като намерението е новооткритите да бъдат добре съхранени и консервирани, както и подходящо експонирани, за почитателите на историческото минало. По думите му, със започването през 2013 година на реставрационно-консервационните дейности се очаква, с финансовото съдействие на общината, „постепенното социализиране на обекта в зона за културен отдих на гражданите на Сливен”, за да се превърне регионът в бъдеща туристическа атракция. Бе поставен въпросът за необходимостта от изграждането на архитектурен облик на обектите, които проучват археолозите, за да бъде по-ефективно - след процесите на консервация и експониране - и представянето и популяризирането им в национални и международни прояви.
                
За развоя на археологическата дейност обнадеждава и заделената за разкопки сума в общинския бюджет за предстоящата година - в размер на 350 х. лв. Предвижда се и обучение по история и археология на студенти от Централна и Западна Европа, благоприятствано от даденостите на крепостта „Туида” и „нейните три стратиграфски пласта”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.11.2012 г. 23:49
Посетено:
1598
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/15816-novi-tsenni-arheologicheski-nahodki-kray-sliven