Пресконференции

Пресконференция на Райна Кабаиванска за операта "Бохеми"

Премиерата на спектакъла “Бохеми” от Джакомо Пучини ще бъде на 9 декември

Пресконференция на Райна Кабаиванска за операта "Бохеми"


◊ СЪБИТИЕТО

Операта на Райна Кабаиванска – вече е факт

Премиерата на спектакъла “Бохеми” от Джакомо Пучини ще бъде на 9 декември

• Пресконференция на Райна Кабаиванска на 7 декември 2010 г., 11 ч. – огледално фоайе на Софийска опера и балет

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви поканим на пресконференцията, която Райна Кабаиванска ще даде на 7 декември 2010 г. от 11 ч. в огледалното фоайе на Софийска опера и балет. Райна Кабаиванска пристига в София за репетициите на операта “Бохеми” от Джакомо Пучини, която ще поставят нейни ученици от България и Италия. Премиерата на операта ще бъде на 9 декември 2010 г. от 19 часа. В Софийската опера и балет вече репетират три състава от млади изпълнители от България и Италия – Доротея Доротеева, Мария Агреста, Силвия Тенева, Вера Гиргинова, Кристина Баджо, Мария Радоева, Кирил Шарбанов, Марко Фрузони, Веселин Михайлов, Даниел Стефанов, Матео Ферара, Костадин Мечков.

Следващите спектакли ще бъдат на 10 и 14 декември от 19 часа и на 12 декември от 16 часа. Райна Кабаиванска е тук, за да участва лично в подготовката на спектаклите. За премиерата в София от Италия пристигна и директорът на операта в Модена Алдо Сезило, който ще дирижира спектакъла. Режисьор е Вера Петрова, а автор на постановката –
Бойко Богданов.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

С излизането на учениците на Райна Кабаиванска на сцената на Софийската опера ще се представи постигнатото чрез работа на майсторските класове на оперната примадона, която през последните десет години успоредно с редица свои дебюти, участия и концерти успя да създаде своя школа, която пренася белкантовата традиция в бъдещето. След големите постижения на учениците на Райна Кабаиванска са първа награда на конкурсите „Лучано Павароти” в Модена и „Виоти” във Верчели, дебют в Миланската Ла Скала, поощрителна награда на конкурса в Сполето, първа награда за най-добра женска роля на TV ARTE – Франция и много други награди, положителни критики и дебюти.

С тази цел Райна Кабаиванска направи и своя фонд за стипендии по оперно обучение в Нов български университет, в който ежегодно дарява своя хонорар и привлича външни спонсори за събиране на средства за подпомагане на младите изпълнители. През тези десет години Райна Кабаиванска преговаря и сключи редица договори за обучение по оперно пеене между музикални академии и театри от различни страни, интегрира работата на майсторските си класове в Италия и България, направи възможно участието на учениците си в редица от своите концерти. Сред партньорите в работата на Райна Кабиванска и нейния майсторски клас в НБУ са Музикалната академия „Киджана” в Сиена, Музикалната академия „Орацио Веки” в Модена, Експерименталният театър в Сполето, фондация „Америка за България”, Посолството на Италия в България, Дженерали България Холдинг EАД, Rigoni di Asiago и мн.др.

Поставянето на операта “Бохеми” е част от честването на 10-годишния юбилей на майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет, който всяка година завръща световноизвестната примадона в България. Във връзка със събитието, освен традиционния галаконцерт, с който по традиция се открива музикалният сезон в София, майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ обяви и кастинг за ролите в операта „Бохеми” от Джакомо Пучини. Постановката, освен тази година в Софийската национална опера и балет, през декември 2011 г. ще бъде представена и в Театро комунале “Лучано Павароти” в Модена, Италия. Проектът се продуцира от Нов български университет, съвместно със Софийската национална опера и Театро комунале в Модена. Събитието е под патронажа на Негово Превъзходителство Стефано Бенацо, Посланик на Република Италия в България. Младите изпълнители, които участват в операта, са получили стипендии за обучение от фонд “Райна Кабаиванска” на НБУ, специално осигурени от фондация “Америка за България”.


Нов български университет чрез медиите, които вече десет години проследяват развитието на този голям културно-ценностен проект, иска да изкаже благодарността и дълбокото си уважение към Райна Кабаиванска и грижата й към изкуството и неговото дълговечие.

Автор: Веселина Василева, НБУ
03.12.2010 г. 14:20
Посетено: 2099
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/11305-preskonferentsiya-na-rayna-kabaivanska-za-operata-bohemi