Пресконференции

Пресконференция по повод юбилеен концерт на изпълнителката на родопски народни песни Христина Лютова

Концертът е по случай 70-годишнината на народната певица

◊ СЪБИТИЕТО

На 7 октомври 2010 г. от 14.00 ч. в БТА - Национален пресклуб ще се проведе пресконференция по повод юбилейния концерт „Плáнино, стара плáнино” на Христина Лютова.

Концертът е по повод 70-годишнината на народната певица и ще се проведе на 20 октомври 2010 г. от 19.00 ч. на сцена „Николай Хайтов” – Смолян в навечерието на празника на град Смолян.

В пресконференцията са поканени да вземат участие Христина Лютова, Дора Янкова, кмет на Община Смолян, Петър Харадинов, секретар на Община Смолян, и Мариана Павлова. Концертът е част от културната програма на общината по повод отбелязването на празника на града.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛКАТА

Христина Лютова е създател на каба трио „Родопея”, в което пее с дъщеря си Мариана Павлова и Силвия Ненкова. На 20 октомври заедно ще представят едни от най-чувствените родопски песни - „Плáнино, стара плáнино”, „Очи, чорни очи”, „Росни ми, росни, росице” и др. Специални гости на юбилейния концерт са Валя Балканска, Надка Караджова и квартет „Славей”, инструментални солисти от националния ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев", фолклорен ансамбъл „Родопа”, Смолян и каба трио „Родопея”.

Юбилейният концерт на Христина Лютова и каба трио „Родопея” се провежда със съдействието на Община Смолян, фирма „Родопея – Белев”, музикална компания „Гега ню” и издателство "
Камея". Медиен партньор на концерта е Българската национална телевизия.

През месец май 2010 г. именитата народна певица и почетен гражданин на Смолян Христина Лютова отбеляза своята 70-годишнина. Родена е в Смолян с рядка природна дарба – мощен, плътен и богат на цветове алт, заради който заслужено е наречена гласът на Родопа планина. В продължение на 30 години е солистка в смолянския ансамбъл „Родопа”. Голям е приносът й в издирването и запазването на над 400 автентични песни; 40 от тях се пазят в Златния фонд на Българското национално радио. Нейното изкуство е аплодирано във Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Беларус, Чехия, Корея, Германия, Унгария и в много други страни.. Почитателите на Христина Лютова могат да научат повече за нея от книгата "Христина Лютова: Живот, изпълнен с песен" на Руска Главчева.
Автор:
05.10.2010 г. 13:35
Посетено: 1600
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/26/news/10832-preskonferentsiya-po-povod-yubileen-kontsert-na-izpalnitelkata-na-rodopski-narodni-pesni-hristina-lyutova