Годишнини

Честване на 125 години от рождението на Николай Лилиев в Стара Загора

Веществено-документалната изложба и концерт

Честване на 125 години от рождението на Николай Лилиев в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Тази вечер в 17.30 ч. във фоайето на РБ ”Захарий Княжески” се открива веществено-документалната изложба „Пленник на Истината и Красотата”, посветена на 125 години от рождението на Николай Лилиев.

Проявата е в програмата на Община Стара Загора за 24 май. Откриването на изложбата ще направи Иван Матев – главен уредник на Музей „Литературна Стара Загора” и основен двигател на проявата.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Такава голяма изложба не е организирана в последно време. В 23 витрини, разположени на 20 квадратни метра сме подредили изключително ценни документи – от акта за раждане на
Николай Лилиев, през кореспонденцията му с известни интелектуалци, още ръкописи на произведения и много други експонати. Извадени са и много документи, свързани с Николай Лилиев от фондовете на Иван Мирчев, Георги Бакалов и др.” – разказва Иван Матев. През миналата година той организира още и веществено-документални изложби „Литературна Стара Загора 19.-20. век” и юбилейната по случай 90 години от рождението на Веселин Ханчев.


◊ ОЩЕ

На 26 май се навършват 125 г. от рождението на Николай Лилиев (Николай Михайлов Попиванов) (1885-06.10.1960 г.) - български поет символист, преводач и драматург. В деня на рождението на големия поет на Стара Загора от 18,00 ч. отново в РБ ”Захарий Княжески” започва Песенен концерт по 24 стихотворения на Николай Лилиев и музика на проф. Петър Жеков – почетен гражданин на Стара Загора.

Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
19.05.2010 г. 11:26
Посетено:
1895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/9999-chestvane-na-125-godini-ot-rozhdenieto-na-nikolay-liliev-v-stara-zagora