Годишнини

Честване на 130-годишнината от рождението на Елена Рьорих

Зала "Рьорих", Национална галерия за чуждестранно изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

На 8 ноември 2009 (неделя) от 11.30 часа в Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ), зала „Рьорих“, ще се проведе

тържествено честване на 130-годишнината от рождението на изтъкнатия руски философ, писател и обществен деятел Елена Рьорих (1879-1955).

• Съорганизатори на честването са Националната галерия за чуждестранно изкуство, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, Национално сдружение „Рьорих“ – член на Международния център „Рьорих“, Центърът за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След завършването на официалната част ще бъде представен документален филм.


◊ ЕЛЕНА РЬОРИХ

За Елена Рьорих приживе е било известно малко, значителна част от нейните трудове са публикувани под псевдоним. Днес нейното философско наследство привлича все по-голямо внимание. Главно място в него заемат книгите на Жива Етика – философия на космическата реалност, създадени от Елена Рьорих в сътрудничество с група анонимни Учители на Изтока.

Тази философска система е посветена на въпросите на космическата еволюция на човечеството, на законите, на които тя се подчинява, и на особеностите на предстоящия етап в нейното развитие. Елена Рьорих е оставила огромно епистоларно наследство, на нейното перо принадлежат „Основи на будизма“, „Криптограми на Изтока“ и редица други трудове.

Талантлива и високо образована, Е. И. Рьорих има решаващ принос за утвърждаването през 1935 година на Пакта Рьорих – първия международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време. Благодарение на нея Движението „Знаме на Мира“ за защита на културните ценности се разгръща в международен мащаб през 30-те години на ХХ век. Под нейно покровителство в същия период са създадени културни и образователни институции в САЩ, Европа и Индия. Елена и
Николай Рьорих са образували удивително хармонично цяло. Световноизвестният художник, учен, мислител и пътешественик е наричал своята съпруга „Водещата“, посвещавайки й много от своите художествени произведения.
Автор:
Марга Куцарова
Публикация:
02.11.2009 г. 17:34
Етикети:
Посетено:
1035
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/8790-chestvane-na-130-godishninata-ot-rozhdenieto-na-elena-ryorih