Годишнини

55 години къща музей "П. Яворов" и 95 години посмъртен живот на Яворов

Тържествено честване в Чирпан

55 години къща музей "П. Яворов" и 95 години посмъртен живот на Яворов


◊ СЪБИТИЕТО

Програмата за честването на 55 години къща музей „П. Яворов” и 95 години посмъртен живот на Яворов приключи на 29 октомври - деня на физическата кончина на големия поет, с представяне на поетичната книга на Павел Матев „Скръбна земя”. Тя съдържа непубликувани досега стихове на
Павел Матев, предоставени от неговата дъщеря Уляна Матева. Книгата е дело на издателство „Захарий Стоянов”, художник Владимир Кондарев. На представянето й в къща музей „П. Яворов” присъстваха Уляна Матева, Иван Гранитски, Владимир Кондарев и много почитатели на поезията.

Иван Гранитски поздрави общинското ръководство и уредника на музея Тодор Иванов и им благодари за приноса им за опазване паметта на българските поети
Яворов и Павел Матев. Големината на селищата не се определя от размера на площадите им, а от личностите, които те са дали на обществото - каза Гранитски и даде пример с малкия град Чирпан, дал плеяда творци на изкуството и културата и продължаващ да генерира творческа енергия в млади таланти и творци.

На фона на музикални импресии на виолончело в изпълнение на Таньо Кондарев бяха рецитирани стихове на Яворов и Павел Матев. Развълнувана, Уляна Матева благодари на организаторите и на присъстващите за вечерта и подчерта, че истинският, български поетичен дух на българската нация днес се намира в паметниците на културата, каквато е къща музей „П. Яворов” в Чирпан.


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

Поетът Таньо Клисуров представи пиесата „Икос на Енравота” на родения в Чирпан автор Тодор Карабелов.

И в село Скобелево, община Димитровград, мястото, където явороведите доказват, че Яворов, като пощенски  служител в местната поща, е написал култовото стихотворение „Арменци”, се почете паметта на поета достойно. В местното читалище правнучката на Яворов – д-р Димитрина Нанева говори за Яворов и Македонското движение, а Тодор Иванов, главен уредник на къща музей „П. Яворов”, произнесе слово "95 години посмъртен живот на Яворов". От читалищното ръководство бе дарена местна народна носия на къща музей „П. Яворов” в Чирпан.

В изложбена зала „Г. Данчов-Зографина” в Чирпан бе открита изложба „Графика и малка пластика" от фонда на СГХГ. Различни поколения автори се представят в тематично разнообразие и техника на изпълнение: суха игла, литография, смесена техника. Малкият формат на пластиките и графиките се допълват взаимно и въздействат вълнуващо емоционално.

Автор:
Елена Шопова
Публикация:
31.10.2009 г. 10:52
Посетено:
2050
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/8774-55-godini-kashta-muzey-p-yavorov-i-95-godini-posmarten-zhivot-na-yavorov