Годишнини

70 години детско хорово изпълнителско изкуство в България

110 години от рождението на Бончо Бочев и 85 години от рождението на Лиляна Бочева

70 години детско хорово изпълнителско изкуство в България


Детското хорово пеене започва в училище “Антим І” – София през 1939 г. от учителя Бончо Бочев


Отдавна между Драганово и Поликраище има затаена надпревара за родното място на Бончо Бочев. Наскоро в  регионалния печат беше съобщено, че знаменитият детски хор “Бодра смяна” ще пее по време на пролетните дни на културата в с. Поликраище, където се е родил  неговият основател – изтъкнатият български диригент  и музикален педагог Бончо Бочев. Документално обаче е доказано, че това е станало в Драганово в края на ХІХ век. Неговата майка е драгановчанката Радка Петрова Попова, а баща му Никола Бочев е бил известно време учител в Драганово, където на 1 декември 1899 г. се ражда техният син. Неоспорим факт е, че той е отрасъл в Поликраище.

Бончо Бочев завършва гимназиално образование в Народната държавна гимназия във В. Търново, а педагогическо – в Бяла черква. Работи като учител на различни места в страната. От 1923 г. живее в София, където през 1939 г. в училище “Антим І”, като учител по музика, основава и ръководи прочутия “Хор на софийските славейчета”, кръстен от проф. Добри Христов и преименуван в хор “Бодра смяна” през 1946 г. Той е основополoжник на ранното музикално образование – изучаване на солфеж и хорово пеене. Бончо Бочев преподава музика и на малките княз Симеон и княгиня Мария в Двореца, обучава ученици по солфеж в Държавното музикално училище. От 1957 г до 1967 г. учителят по музика и диригент на хор от 120 ученици в Драганово Божко Русанов използва учебници и методически указания по пеене, съставени от Бончо Бочев и изпълнява с ученическия хор песни от репертоара на “Бодра смяна”, които получава лично от автора в тяхната многогодишна творческа връзка.

Подпомогнат от дъщеря си Лиляна, Бончо Бочев издига на голяма висота изпълнителското изкуство на хор “Бодра смяна”, който гостува в редица страни и завоюва голяма международна популярност. За заслуги към българската музика Бочев получава званието “Народен артист”. След смъртта му през май 1975 г. неговото дело като диригент и педагог продължава дъщеря му – заслужилата артистка Лиляна Бочева (родена на 12 април 1924 г. в София и починала на 20.09.2005 г.). Тя запазва високото ниво на хорово-творческата традиция, създадено от нейния баща и обогатява репертоара на “Бодра смяна”.

С любов към децата Бончо Бочев и Лиляна Бочева осъществяват своя девиз “Децата могат всичко”, като насочват тематично музикалното обучение към история на изкуството, теория на музиката, изобразителното изкуство и театъра по време на изпълнение на музикалните произведения. Бончо Бочев изпълнява за първи път произведенията на български композитори, популяризира активно творбите на световната класическа и модерна музика. Признат е за родоначалник на детското хорово пеене.

От първия концерт на хор “Бодра смяна”, изнесен на 1 януари 1947 г., до 60-годишния юбилей, хорът е изпълнил повече от 1000 творби от 300 автори и е изнесъл над 2000 концерти, като са пели общо 7000 деца. Успешно са осъществени повече от 45 задгранични турнета  в различни държави от Европа, Азия и Африка. Хорът е получил 12 първи награди от национални  и международни конкурси. Малките певци са участвали в 26 оперни постановки и стотици представления на Софийската опера.

По повод кончината на Лиляна Бочева диригентът на детски хор “Весна” от Москва Александър Пономарьов пише: ”Всички скърбим заедно с вас. Ние много обичахме “Бодра смяна”, Бончо Бочев и, разбира се, Лиляна. Всички – ръководители и педагози на хорове в Русия, винаги сме имали пред очите си техния пример. Сверявахме своите музикални и педагогически позиции с възгледите на знаменитите педагози от семейство Бочеви. На много сме се научили от тях”.

От есента на 2005 г. ръководството на хор “Бодра смяна” поема дългогодишната музикална педагожка Светла Бешовишка. Като художествен ръководител и диригент, тя продължава музикалните традиции на своите любими учители, посвещавайки концертите през 2009 г. на 110 години от рождението на Бончо Бочев и 85 години от рождението на Лиляна Бочева, както и на 70-годишнината на детското хорово пеене.


Автор:
Никола Чолаков, Горна Оряховица
Публикация:
28.08.2009 г. 10:53
Етикети:
Посетено:
2108
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/8363-70-godini-detsko-horovo-izpalnitelsko-izkustvo-v-balgariya