Годишнини

Делото на Тодор Хаджистанчев провокира и днес русенци

Изложба и кръгла маса, посветени на 160 години от рождението на възрожденеца

Делото на Тодор Хаджистанчев провокира и днес русенци


◊ СЪБИТИЕТО

160 години от рождението на възрожденеца Тодор Хаджистанчев честваха в Русе на 25 юни 2009.


Годишнината бе отбелязана с поредица от прояви, организирани от: Сдружение „Русе 21. век“, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Клубът на дейците на културата и Регионален исторически музей - Русе.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЧЕСТВАНЕТО

Интересът към русенеца Тодор Хаджистанчев е основателен. От извършените проучвания в архивите стана ясно, че това е надарена личност, театрален деец, известен общественик и издател в града.
 
Поредицата от прояви, посветени на годишнината от рождението на Тодор Хаджистанчев, започна с поклонение на гроба му в парка на възрожденците.

Изложба, посветена на живота и дейността на възрожденския деятел в зала „Русе“ на Историческия музей представя на посетителите любопитни документи. 30 броя лични документи и свидетелства (оригинали от фонда на Регионален исторически музей – Русе), книги, предоставени от РБ „Любен Каравелов“ и копия от писма от и до Тодор Хаджистанчев от Териториален държавен архив - Русе показват неговата дейност като издател на вестник „Славянин”, както и на издадени книги с негови пиеси.

На кръгла маса в Клуба на културните дейци организаторите се бяха постарали да съберат в доклади интересни факти от живота и дейността на възрожденеца. Оказа се, че Тодор Хаджистанчев е позабравен от съвременниците си и това е повод отново да се напомни за неговото място в историята на града.

За да не остане само един прекрасен спомен от събитието, съорганизаторите взеха решение да съберат подготвените доклади и да ги издадат в специално издание, посветено на будния деятел, както и да предложат на Община Русе в неговата чест да бъде построен паметник.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
26.06.2009 г. 15:13
Посетено:
1763
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/8176-deloto-na-todor-hadzhistanchev-provokira-i-dnes-rusentsi