Годишнини

НУМСИ "Христина Морфова" - Стара Загора на 35 години

Юбилейни празненства

◊ СЪБИТИЕТО

С Гала-концерт на възпитаниците на 23 април 2009, от 19.00 ч. в залата на Драматичен театър "Гео Милев" започват проявите по случай 35-тата годишнина от създаването на Националното училище за музикално и сценично изкуство "Христина Морфова" в Стара Загора.

На следващия ден, 24 април (петък) от 10,00 ч. в училището в зала № 12 започва "Среща на поколенията – настоящи и бивши възпитаници и преподаватели на Музикалното училище разказват..." и откриване на музейна експозиция, свързана с живота и делото на Христина Морфова, както и с историята на училището. Ще има представяне на новата книга за Христина Морфова на Александър Абаджиев с участието на автора. В 12,00 ч. ще се поднесат цветя пред Барелефа на Христина Морфова.


◊ ИСТОРИЯТА

В Стара Загора е положено и началото на професионалното музикално образование в България. В архивите на града се съхранява „Правилник” от 11.12.1897 г. на първото у нас музикално училище, създадено от местното дружество “Кавал”. Основатели са радетелите за музикална Стара Загора – Петко Икономов, Георги Байданов и завършилият композиция в Пражката консерватория старозагорец Димитър Хаджигеоргиев. Това училище просъществува само няколко години, но искрата е запалена. През 1904 г. се открива и Музикалното училище в София. Сред основателите му отново е старозагорецът Д. Хаджигеоргиев, който по–късно, през 1912 г. става и негов директор.

На 01.09.1974 година със заповед Д–3 626 (08.05.1974) на Министерството на просветата е открито и Музикално училище в града. Впоследствие то носи името на “българския славей” – световно известната оперна певица Христина Морфова. Инициатори за неговото създаване са Мария Проданова, Радко Желев и Енчо Ноев от тогавашния Окръжен съвет за култура. С набирането на ученици ентусиазирано се заемат Стефан Моцинов и Веселин Джанкардашлийски. Усилията им се увенчават с успех. През първата учебна година – 1974/75, се приемат 75 ученика в четири паралелки – три инструментални и една вокална. Първият директор на училището е Милчо Божков. Занятията започват в сградата на VI–то основно училище в града.

През 1995 година училището е организатор на Първия национален конкурс за млади тромпетисти, а през 1998 – на клавирен конкурс „Виенска класика”, който през годините прераства в Международен конкурс “Класика и съвременност”. През учебната 2001/2002 година бе възстановена специалността ”Класическо пеене” и същата година се откри нова специалност – класически танци.

СМУ ”Христина Морфова” е удостоявано с редица престижни национални награди за достижения в музикалната ни култура:
. през 1999 година получава “Златна лира” на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България;
. през 2003 училището бе удостоено и с наградата на град Стара Загора за цялостен принос в културния живот на града;
. през 2004 приносът на НУМСИ „Христина Морфова” към българската музикална култура бе оценен високо с присъждането на Почетен кристален знак от Съюза на българските композитори;
. през 2005 училището получи и нови две отличия – Наградата „Анастасия Тошева” на Община Стара Загора и Златна значка на Съюза на българските музикални и танцови дейци – за цялостен принос в развитие на музикалното образование.  
 
През 2004 година е одобрен проект от Министерството на културата и Министерството на образованието на Република България за въвеждане в училището на нова специалност: АКТЬОР за драматичен театър. Същата година Средно музикално училище ”Христина Морфова” бе преименувано в Средно училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”.

Със заповед № РД 09-1767 от 27 октомври 2006 година, Средно училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" бе преименувано в Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова".

Училището има балетна зала, кабинети по съответните специалности, хорова зала, кабинет по информатика и информационни технологии, оборудван с нова съвременна и модерна техника, компютри в мрежа и интернет. На разположение на учениците е и фонотека с над 4000 звукозаписни единици, също така библиотека с богат фонд специализирана литература, нотни издания, книги и учебници.

НУМСИ „Христина Морфова” получи дарение от 23 000 лв. от своята възпитаничка – световната оперна прима Веселина Кацарова и подмени дограмата на прозорците.


◊ АНОНС

За своята годишнина училището стартира на 23 април до 11 юни тази година Фестивал на младежкото музикално и сценично изкуство, посветен и на 120 години от рождението на Христина Морфова. В него ще вземат участие над 100 млади изпълнители в над 20 концерта.

Фестивалът започва на 23 април 2009 с празничния концерт "Свирим за вас" в 11,30 ч. в залата на РБ "Захарий Княжески".
Автор:
Уляна Кьосева
Публикация:
22.04.2009 г. 18:54
Посетено:
4182
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/7740-numsi-hristina-morfova-stara-zagora-na-35-godini