Годишнини

100 години от рождението на писателя Любомир Дойчев

Задълбочен изследовател и познавач на предосвобожденската ни епоха

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 януари 2009 г. се навършват 100 години от рождението на писателя Любомир Дойчев.

Неговото творчество включва повече от 70 книги; стотици статии, есета и епиграми, публикувани в периодичния ни печат; сатирични и социални поеми, детски стихове, разкази и повести за природата...

В излязлата през 2001 година “Антология на българския литературен авангард”, съставена от проф. Иван Сарандев, наред с имената на Гео Милев, Атанас Далчев, Никола Фурнаджиев, е и това на Любомир Дойчев.

Роден в Русе, но израснал в Ямбол, през 1933 г. той завършва Свободния университет в София – специалност “Дипломация и консулство”. Любомир Дойчев е дългогодишен главен редактор на списание “Лов и риболов”, но преклонението му пред образа на Апостола на свободата – Васил Левски се превръща в смисъл на целия му съзнателен живот. Задълбочен изследовател и познавач на предосвобожденската ни епоха, Любомир Дойчев създава стойностни според редица литературни критици и историци книги за живота и делото на Апостола, за неговите сподвижници и сподвижнички. Плод на дългогодишни изследвания са и стотиците статии, като някои от доказаните факти в тях имат научен, приносен характер. Първата му книга “Левски в светлина”, издадена през 1943 г. с предговор от Стилиян Чилингиров сега е библиографска рядкост, а последната – “Спомени за Левски” излиза през 1990 г., няколко месеца преди смъртта на писателя. Богатият архив на Любомир Дойчев се съхранява в къщата-музей “Васил Левски” в Карлово и в държавния архив в София.

Многобройни са наградите, които Любомир Дойчев е получавал през годините за участия в литературни конкурси и фестивали, както и за цялостната си дейност като писател и журналист. Но една от най-големите награди ще остане тази, поднесената му от ямболската общественост, по чиято инициатива през 1999 г. се кръщава улица на името на писателя във връзка с 90-годишнината от неговото рождение.


Автор:
Анна Шойлева
Публикация:
29.01.2009 г. 14:20
Посетено:
2121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/7216-100-godini-ot-rozhdenieto-na-pisatelya-lyubomir-doychev