Годишнини

Честване на 100-годишнината от рождението на Марин Големинов в Перник

Празничен концерт на КО "Орфей"

Честване на 100-годишнината от рождението на Марин Големинов в Перник


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 септември 2008 (четвъртък) от 18:30 ч. в Малкия салон на Общински комплекс Дворец на културата в Перник ще се състои

Концерт на Камерен оркестър Орфей с диригент Райчо Христов

Поводът е 100-годишнината от рождението на големия български композитор Марин Големинов. С това мероприятие ще бъде сложено началото на новия творчески сезон в Перник.

. Солисти: Светлана Пейчева (виолончело), Николай Темнисков (туба), Михаил Големинов (компютърна версия).

. Участие във вечерта ще вземе и музиковедът Илия Граматиков.

. В програмата са включени произведения на Бенджамин Бритън, Марин Големинов и Михаил Големинов.


◊ ЗА АКАДЕМИК МАРИН ГОЛЕМИНОВ

Марин Големинов е роден на 28 септември 1908 година в Кюстендил в семейство на ценители на музиката.

След като завършва Държавната Консерватория в София, заминава да специализира в Париж в „Скола Канторум”, където сред неговите учители са Пол Дюка и Венсан д’Енди, както и Ги дьо Лионкур, Алберт Бертлен и Пол дьо Флем. Завръща се в България, свири в квартет „Аврамов”, а акапелната му хорова песен „Луд гидия” получава награда на Балканския хоров конкурс в Белград.
        
През 1938 и 1939 специализира дирижиране и композиция в Мюнхен.
        
През 1942 година е премиерата на танцовата драма „Нестинарка” по разказа на Константин Петканов в Софийската опера – премиера, превърнала се в едно от големите културни събития за България. Оттогава насам „Нестинарка” се играе непрестанно у нас и по света, а „Нестинарския танц” се превръща в една от най-изпълняваните български творби по света.

Марин Големинов е и автор на множество статии, монографии и книги, с които доказва таланта си в словото. Особен интерес представлява „Зад кулисите на творческия процес”.

Творецът на "Нестинарка" получава заслуженото признание на българската и световната публика. Българската академична общност го удостоява с всички големи награди. Носител е и на почетния приз "Готфрид фон Хердер". Със своето творчество Марин Големинов се вписва в музикалната култура на 20. век.

Творческото дело на бележития композитор, педагог, диригент и общественик е отразено и в официалния европейски календар на ЮНЕСКО.
Автор:
Деница Михайлова
Публикация:
16.09.2008 г. 21:24
Посетено:
2157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/6453-chestvane-na-100-godishninata-ot-rozhdenieto-na-marin-goleminov-v-pernik