Годишнини

123 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Съединението – велик синтез-светение между дух, мисъл и дело

123 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия
Ваклуш Толев пред гробницата на Батемберг в София


◊ СЪБИТИЕТО

На 06.09.2008 от 10 ч.
Фондацията „Безсмъртни българи” ще отбележи 123 години от Съединението на България с поклонение пред гробницата на княз Александър Батенберг в София.

По идея на лидера на Движение „Път на Мъдростта” Ваклуш Толев князът-Съединител е включен в „огърлието на българската национална доблест” и е един 13-те безсмъртни българи, чиято памет ще бъде увековечена в Дома-светилище във Велики Преслав.


◊ ПРАЗНИКЪТ

В Деня на Съединението, казва Ваклуш Толев, трябва всички да се преклоним пред воинa на българската смелост, който преля в кандилото на българското светение една голяма част от хилядолетната ни величава свяст на патриарси и князе, по-късно продължена и от цар Борис ІІІ Обединител.

Александър Батенберг е роден през 1857 г., а на 17.04.1879 г., когато е на 21 години, Учредителното Велико Народно събрание го провъзгласява за княз на България. Така изпълнява мисията си да се превърне в образец на жертвата в името на съединена България. И жертвайки дом, династия и трон, да стигне до най-великия акт в нашата история – това, което осъществи нашият народ като дух, мисъл и дело. Съединението. Едно събитие, проправящо „живата пътнина” към нашето предназначение. А именно, България да даде култура и път на света в третото хилядолетие, по думите на Ваклуш Толев.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
03.09.2008 г. 22:53
Посетено:
1626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/6392-123-godini-ot-saedinenieto-na-knyazhestvo-balgariya-s-iztochna-rumeliya