Годишнини

100-годишен юбилей на народния певец Митко Боримечков

Новини от Молдова

◊ СЪБИТИЕТО

Жителите на Тараклия в Молдова достойно отбелязаха 100-годишния юбилей на своя земляк Димитър Константинов Боримечков, известен на поколения тараклийци като изпълнител на български народни песни.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Идеята за провеждането на този празник в памет на бай Митко-певеца е на неуморния Иван Боримечков, вдъхновител на много културни събития в града с предимно българско население. Именно той произнесе слово за своя земляк Димитър К. Боримечков, роден на 3 юни 1908 година. Същият припомни на многобройната публика, сред която бяха и близки на бай Митко, че неговите 12 коледни песни са включени в сборника на проф. Николай Кауфман „Народни песни на българите от Украинска и Молдавска ССР”, издаден в София през 1982 година. Не останаха без внимание и фактите, че певецът от Тараклия е пял на различни празници и народни тържества. Незабравим за по-възрастните тараклийци е концертът, който Д. Боримечков е изнесъл пред публиката при откриването на колхозния клуб „Родина” през 1964 година (от 8 ноември 1992 г. – Народно читалище „Олимпий Панов”).

В концертната програма, подготвена от Олга Бакаржи, художествен ръководител на читалището, участваха главно лауреатите на фестивала „Майчина песен”: Таня Кайпак, Виктория Попова и Иван Тулуш, както и Юлия Стоянова, лауреат на фестивала „Златният Орфей”. Малките изпълнители на народни и естрадни песни на български, молдовски и други езици зарадваха със своето изпълнителско майсторство зрителите в онази гореща юлска вечер. Най-развълнувани, разбира се, бяха децата и внуците на юбиляра – незабравимия народен певец Димитър К. Боримечков.

Когато концертът приключи, един от развълнуваните зрители сподели, че в песента човекът може да види своя хубав край, наречен Буджак, народа в страдание и щастие и да разбере, че има какво да се съхрани и остави на потомството. Благодарение на запазеното българско народно творчество, както и в случая с песните, които ни е оставил бай Митко, всичко това ни прави още повече българи. Затова винаги трябва да си спомняме за прочутите разказвачи и песнопойци, живели преди нас.
Автор:
Вячеслав Киосе, Димитър Боримечков
Публикация:
17.07.2008 г. 19:27
Етикети:
Посетено:
1634
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/6259-100-godishen-yubiley-na-narodniya-pevets-mitko-borimechkov