Годишнини

Севлиево откри художествената галерия „Асен и Илия Пейкови”

Реализирана мечта на няколко поколения севлиевци

Севлиево откри художествената галерия „Асен и Илия Пейкови”


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на 100-годишнината на световноизвестния скулптор Асен Пейков, известен като българина от Рим, под патронажа на премиера Сергей Станишев в Севлиево беше открита художествената галерия „Асен и Илия Пейкови”.

Изложбата бе отворена за посетителите в навечерието на неговия юбилей – 27 юни. Най-значимото събитие в областта на културата за последните няколко години в града съвпада и с 20-годишнината от кончината на неговия брат художникът-абстракционист Илия Пейков, сътворил първите творби на тема „Космос”. Тържеството бе уважено и от министъра на културата проф. Стефан Данаилов.

От Италия пристигнаха синът на скулптора Родолфо Пейков, който беше придружен от дъщерите си Невенка и Малайка, както и от Йоле Манчини - спътницата в живота на Илия Пейков. Сред официалните гости бяха и доц. Борис Данаилов – директор на НХГ, и уредникът Слава Иванова.
 

◊ ИСТОРИЯТА

Сградата има интересна съдба. Построена е през 1878 г. по поръчка на първия съдия в града след Освобождението Илия Денчев по проект на австрийски архитект. Преди смъртта си я завещава за Мирови съд.

През 1951-1977 г. сградата е Районен съд, но земетресението в района на Вранча й нанася значителни щети. В края на същата година Националният институт за паметниците на културата оценява архитектурните и художествените й стойности и я обявява за паметник на културата. През 1985 г. Градският народен съвет предлага на окръжния да бъде преустроена в художествена галерия, а в началото на следващата Министерството на правосъдието я предоставя на община Севлиево за безвъзмездно управление. Тогава започва първият етап от възстановяването на сградата, но на 22 август 1987 г. значителна част от фасадата й се срутва, което налага събарянето й до основи. Така започва вторият етап от изграждането, който продължава 20 г. Своя принос за това са дали четирима кметове на града - Ненчо Маринов, Пеньо Николов, Данчо Данчев и Йовко Йовков.

Още през 1958 г. кметът на общината Станчо Гечев и председателят на читалището Никола Балевски изпращат писмо до Асен Пейков, в което описват своята идея. Последвала размяна на кореспонденции, а на Историческия музей двамата братя даряват свои творби.
 

◊ ОТКРИВАНЕТО

С откриването на галерията „Асен и Илия Пейкови” е реализирана мечтата на няколко поколения севлиевци. В изграждането й са вложени 2 млн. лв. собствени средства, за което кметът на общината Йордан Стойков изказа благодарност на дарителите, творците, правителството и на Общинския съвет.

В приветственото си слово премиерът Сергей Станишев отбеляза успехите в икономическото развитие на Севлиево. „Животът не е само икономика, животът е и духовното начало”, заяви той и изтъкна големия принос на Асен и Илия Пейкови за изкуството в световен мащаб. Станишев пожела галерията да бъде център на духовността и културата на града и преряза лентата.

И министърът на културата проф. Стефан Данаилов оцени събитието като забележително и поради това, че откриването на галерията съвпада със 100-годишнината на Асен Пейков. Той връчи сертификатите на творците, участвали в симпозиума по скулптура, състоял се в Севлиево.
 

◊ ЕКСПОЗИЦИЯТА

Партерният етаж изцяло е зает от юбилейната изложба, съставена от творби на Асен и Илия Пейкови, а на следващия са експонирани платна на известни български художници като Светлин Русев, Симеон Спиридонов, Николай Панайотов, Пенко Кулеков, Евгений Босяцки и др.

В двете зали, в които са експонирани творби на Асен Пейков, могат да се видят малката пластика на Леонардо да Винчи, с която световноизвестният севлиевски скулптор печели международния конкурс за изработване на монумента на римското летище „Фиумичино”, мраморният бюст на съпругата му маркиза Емилия Боканегра, скулптурата „Възкресение”, която е била сътворена за надгробната плоча на родителите му, глава на Ливия Ричи, както и на много други известни личности. Сред шедьоврите на талантливия българин е и авторският му шах от бронзови фигури, който е изпратил на Георги Димитров.

В отделна зала са експонирани картини на художника-абстракционист Илия Пейков, които са от цикъла „Космогония” – „Синя теменуга”, „Вън от земната орбита”, „Червен лъч”, „Червено Севлиево”, „Звезди”, „Орбитално червено” и т.н. Една част от тях са дарени от спътницата му Йоле Манчини, която предаде на галерията и архива му – снимки, писма и др.

На следващия етаж могат да се видят картините „Жетварки” на Енчо Пиронков, „Юли” на проф. Кою Денчев, „На нивата” на Стоян Венев, „Реката на моя град” на Симеон Спиридонов, „Нощен пейзаж” на Светлин Русев, „Боянският майстор” на Георги Кьосеилиев, графики на Евгений Босяцки и др.


Автор:
Ани Русева
Публикация:
27.06.2008 г. 23:27
Посетено:
2276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/6175-sevlievo-otkri-hudozhestvenata-galeriya-asen-i-iliya-peykovi