Годишнини

95 г. исторически музей и 130 г. музейно дело в Сливен

Тържествено честване на светлите годишнини

◊ СЪБИТИЕТО

Тържественото честване на светлите годишнини започна с откриване в залите не Регионалния исторически музей на уникалната изложба „Съкровища-музей-памет”, от зам.-кмета по образование и култура Радост Костова.
В присъствието на много граждани, на кмета Йордан Лечков и представители на администрацията от общината и областта, на историци и музейни работници от страната, директорът на РИМ Георги Кюпчуков представи концепцията и съдържанието на експозицията. Тук присъстваха Руско Русев – директор на Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” в МК, както и видният археолог д-р Георги Китов.

Зад блиндирани витрини, за които Общинският съвет  отпусна сумата от 800 х. лева, са разположени  откритията от експедицията му „Темп”, осъществила археологически разкопки на десет тракийски надгробни могили в сливенски села. Сред ценните находки, разположени на третия етаж на културния институт, са златната маска на тракийски владетел, два ритона, златен пръстен с печат, съдове и други, оценени по стойността си като паметници със световно значение. Експозицията включва археологически раздел на първия етаж (каменна пластика, керамика, накити, оръдия на труда от неолита и енеолита, късната античност, българското Средновековие). Сред съкровищата от XI-XII век се откроява сбирка от 50 златни монети от времето на династията Комнини. Експонатите от втората половина на XIX век и началото на XX век (II етаж) включват медни съдове, възрожденско оръжие (сред което ятаганът на войводата Панайот Хитов), оръжия на сливенски тюфекчии и на видния занаятчийски род Макасчиеви, накити и др. Гражданите видяха и ревю на традиционно облекло от Сливенско и съвременен моден дизайн.


◊ ОЩЕ ОТ ФОРУМА

Главният акцент в проявите - юбилейната научна конференция на тема: „Българските музеи в условията на членството на страната в ЕС”, се проведе под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов и кмета на община Сливен Йордан Лечков. Бе почетена паметта на починалите проф. Крумка Шарова, изследовател на историята на Сливенския край, дарител и носител на наградата „Д-р Иван Селимински”, както и на проф. Р. Рашев. Присъстващите чуха встъпителното слово на научния ръководител д-р Петър Миладинов (МК), както и пленарния доклад на Георги Кюпчуков за историята, проблемите и перспективите на музейното дело в Сливен. Той открои имената на първооснователите д-р Василий Николаевич Радаков, руски учен-естественик, основал Комитета на Московското етнографско общество в Сливен в 1878 година - с принос за полагане основите на музейното дело в града; на Хермин и Карел Шкорпил и техния съмишленик Илия Гудев – дарител и музеен деятел, на Георги Гюлмязов, Захари Измирев, Бойка и Добри Добреви, съдействали през годините за полагане основите за събиране и изследване „на старината” и уреждане на музея.

Участниците в конференцията дискутираха проблемите за устройството на европейския музей и развитието на българския музей в европейския контекст, музеите, социалната промяна и общественото развитие, както и ролята им на част от информационното пространство. Интерес предизвикаха с интересните си аспекти въпросите за музеите като „културна индустрия” и правния статут на „институциите на паметта”, новите технологии и мисията на музея днес. Със свои доклади в пленарното заседание участваха Руско Русев (ДМГИИ), гл. ас. Георги Вълчев и гл. ас. Иван Кабаков (СУ „Св. Кл. Охридски”), доц. София Василева и Борис Борисов (СВУБИТ) и др.

Работата на форума продължи със секционни заседания, които бяха председателствани от проф. Иван Маразов, Георги Кюпчуков, д-р Владимир Демирев и доц. Евгений Сачев, където бяха обсъдени въпросите за новата роля на музеите за развитие на културните индустрии и за утвърждаване на България като център на националния и международния туризъм, хранители на националната идентичност и на културното многообразие, както и националната и международно-правна защита на културното наследство и музеите. В заключителния ден на конференцията бе представен т. I на излезлия тук Годишник на РИМ – Сливен. Участниците положиха венци и цветя пред паметника на войводата хаджи Димитър и присъстваха при откриването на новата експозиция в родната му къща-музей.

На тържествения юбилеен концерт бе присъден от комисия Почетният знак на Историческия музей на историка и дългогодишен изследовател на възрожденското минало на Сливенския край, Васил Дечев - създател на отдел „Възраждане и национално-освободителни борби”. Отличието връчи първата носителка на приза и бивш директор на музея, Мара Червендинева.

Със заповед на кмета на град Сливен и по решение на обществената комисия по символиката, Регионалният исторически музей е удостоен с „Почетен знак на град Сливен” за приноса, изследването и съхраняването на културно-историческото наследство.

На Георги Кюпчуков бе връчен почетният знак на Общо-български комитет и фондация „Васил Левски” за дългогодишната му дейност в сферата на музейното дело и като председател на общинския комитет „Васил Левски”. Кюпчуков прочете имена на дарители и активни сътрудници на РИМ през годините, чиито грамоти ще бъдат поднесени в тържествена обстановка в музея. За юбилейния си празник културният институт получи поздравителни адреси от президента на Република България Георги Първанов, от министъра на културата Стефан Данаилов, областния управител Христина Чолакова и кмета на града Йордан Лечков, както и от много музеи в страната.

Присъстващите на тържествения концерт се насладиха на изкуството на формация „Уникални гласове”, на оперните солистки Даниела Дякова и Мариана Цветкова, както и на изпълнението на Симфоничен оркестър - Сливен, с диригент Д. Чобанов.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
14.05.2008 г. 23:11
Посетено:
1613
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/5870-95-g-istoricheski-muzey-i-130-g-muzeyno-delo-v-sliven