Годишнини

Тържествено честване на 50-годишнината на Английската гимназия

Каним всички бивши и сегашни ученици на тържеството в НДК

◊ СЪБИТИЕТО

50-годишнината от основаването на Английската езикова гимназия в София ще бъде отбелязана с тържествена церемония и празничен концерт в зала 1 на НДК на 16 май 2008.

В него ще вземат участие общо 250 настоящи ученици, които изявяват талантите си в известния гимназиален духов оркестър, мажоретния състав, вокалната група и танцовите формации на гимназията. Програмата включва още народни и келтски танци, изпълнения на класическа, латиноамериканска и рок музика, руски романси и др.

На тържеството ще бъде представен подготвеният от гимназистите юбилеен алманах, в който на въпроси на сегашни ученици са отговорили най-известните българи, възпитаници на елитното школо - Георги Пирински, Деян Енев, Теодора Димова – драматург и писател, проф. Николай Василев, проф. Иван Илчев - ректор на СУ, Меглена Караламбова, Владимир Левчев, Мая Драгоманска, Вяра Анкова, Диляна Грозданова, Крум Савов, доц. Нина Гочева – национален консултант по кардиология, Димитър Балабански - физик, Тодор Балабански – кардиолог, Борис Велчев, Иван Кръстев, Филип Димитров, Филип Боков, Валентин Златев – генерален директор на ЛУКОЙЛ България, Бойко Димитрачков – изпълнителен директор на БТК, Ангел Петърчев – физик в Колумбийския университет, Вики Политова – управляващ директор в bTV, Елена Поптодорова – посланик на България в САЩ и много други.

Над 4000 души са завършили най-елитната гимназия в България. Сред тях са известни политици, писатели, журналисти, учени, инженери, лекари и бизнесмени. Всички, които посетят тържеството, ще вземат участие в организираната среща по випуски във фоайето на НДК, където на чаша вино съучениците ще си припомнят най-хубавите години от живота си.

Каним всички бивши и сегашни ученици на Английската езикова гимназия в София на тържеството по случай 50-годишния юбилей на 16 май 2008, от 19 часа в НДК, зала 1.
 
Входът е свободен.


◊ АНГЛИЙСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ - КРАТКА ИСТОРИЯ

На 20 август 1948 г. Министерският съвет на НР България одобрява идеята в гр. София да се създаде училище за изучаване на чужди езици - английски, френски и немски. Целта е да се подготвят кадри с високо владеене на чужди езици, необходими за бъдещото развитие на държавата. За съжаление, това не се осъществява и на заседание от 21 ноември 1949 г. МС решава, че първото езиково училище ще остане няколко години в гр. Ловеч, в сградите на бившата американска девическа гимназия. Курсът на обучение е пет години - един подготвителен и четири редовни класа. Първият випуск на езиковия отдел стартира на 1 февруари 1950 г. За двете английски паралелки са определени двама учители - Ана Джумаданова и Гладис-Маргарет Драйвър от Великобритания.

През 1954 г. английските паралелки от гр. Ловеч се преместват в гр. София в състава на 35-то Средно смесено училище с изучаване на руски език на ул. „Стара планина”. През тази година за първи път започва провеждането на традиционните битови вечери на гимназията.

Със заповед на Министерството на народната просвета от 17 юли 1958 г. паралелките с изучаване на английски език се обособяват в самостоятелна гимназия - 114 Гимназия с изучаване на английски език. Това е рожденият ден на училището. Първият директор на гимназията е г-жа Надежда Добрева Бодурова. Още няколко години Английската гимназия се помещава в сградите на други училища - на 35-то, на 12-то, но от есента на 1960 г. окончателно се пренася в сегашната си сграда на тогавашния бул. “Бирюзов”. Директор е г-жа Росица Кръстева. За патрон на гимназията е обявена героинята от антифашистката борба Лиляна Димитрова. Първата (една) паралелка завършва през 1959 г. През 1961 г. се създава Втора английска гимназия в ж.к. “Хиподрума”, която съществува само 5 години и през 1966/1967г. се слива със 114 Гимназия.

Випуските на училището започват да се увеличават и до 1975 г. вече са завършили над 2000 ученици. В гимназията израстват изключителни личности – певци, поети, политици, дипломати, актьори, лекари, учени и много други.

1972 г. е изключителна за биографията на училището – 114 Гимназия е обявена за първото асоциирано училище към ЮНЕСКО на територията на България. Това голямо събитие засяга всички страни от многостранната работа на учители и ученици. Изключителен принос за учебния процес и възпитанието на много поколения дават редица преподаватели - Ел. Радованова, Душка Маркова, Веска Карадакова, Анева, Олга Груева, Нонка Цветкова, Боряна Стоева, Радка Лачева, Николай Николаев, Никола Рашев, Вера Рашева, Надежда Молова, Наталия Клисурска, Софка Бозукова, Стефка Градинарска, Мария Атанасова, Асен Николов, Мария Комарова, Веса Лазарова, Соня Кабакчиева, Самарева, Иларионова, Неделчева, Рене Къдрева, Боряна Примова, Паца Ефремова, по-младите преподаватели по английски език - Лилия Трайчева, Любов Кожухарова, Живко Живков, Мария Керемедчиева, Галя Иванова, Леа Давчева, Емилия Попова, Росина Петрова и още много други. Емблематични остават и ръководните кадри на гимназията – директорите: Росица Кръстева, Христо Шопов, Бонка Бъчварова, Нели Младенова, както и помощник-директорите: Душка Маркова, Олга Груева, Никола Рашев, Радка Лачева, Стефка Иванова, Боряна Цакова. Трудно е да се изброят толкова много отделни имена, но важното е, че всички те заедно олицетворяват интелекта и знанието на гимназията.

През годините се утвърждават редица творчески традиции в гимназията, много от тях продължават и днес. Незабравими през поколенията ще останат битовите вечери, които разтърсват училището всяка есен, а напролет започва да се лее Шекспировият език и всеки клас дава всичко от себе си, за да се представи отлично в знаменитите Шекспирови вечери.

От 80-те години ученическият комитет започва да издава училищна многотиражка. Идеята идва главно от тогавашния председател на УК – известният български политолог Иван Кръстев. Сега, нашият вестник е един вид наследник на предишната традиция.

Никой от бившите възпитаници на гимназията не може да забрави свободния дух на живота в гимназията, възможностите за творчество и изява на талантите. Както и днес учениците на Първа английска винаги са носели отличията от олимпиади и състезания.

Много легенди се носят около средношколските бригади, които са се провеждали всяка есен. Всеки ученик от онова време помни лагерните огньове, песните на „Бийтълс”, изпълнението на трудова норма при брането на домати и ябълки, ваденето на моркови, картофи и цвекло, съревнованията между класовете, пътуването на автостоп. Всеки с умиление разказва за вицовете и словесните шедьоври на преподавателите по военно обучение, като например: „Иди от мен до другото дърво!”, „Чукам, влизам, а то заключено!”, „Момиче, това под престилката ти не ме задоволява!”, но пък дните прекарани на военно в с. Маджаре или с. Говедарци, Софийско са научили редица поколения на съпричастност и отговорност към другите, на полезни навици като ред и дисциплина. Оставили са незабравими спомени нощните постове, състезанията по стрелба с автомат „Калашников” и дългите преходи през планината. От 1992 г. с решение на Общинския съвет на Столична община 114 Гимназия с преподаване на английски език се преименува на Първа английска езикова гимназия. От тази година започва и по-съвременната история на училището.

През своето развитие гимназията помни имената и на много преподаватели-чужденци. Мистър Котън, пристрастен към българския футбол и вдигане на тежести, г-жа Джорджина Мудрова, доведена от любовта към съпруга си в България, г-жа Мерсия Макдермот - известна с историческите си книги, г-жа Кристин Бартлет, която впоследствие се превръща във филмова звезда на родното кино, г-н Логан, който е един от първите преподаватели, използващи езиковия кабинет, г-н Сивил - физик, когото учениците научават на български език, за да разбират физиката по-добре.

За съжаление идват и години, през които се чувства осезателно нуждата от “native speakers”. За наша радост от 4-5 години насам училището разполага с много добри преподаватели като г-н Брайън, г-н Дан Пикард, г-ца Кели, г-н Джейк Матесон. От 2003 г. се проведоха и няколко курса по програмата “English in action” с преподаватели от Великобритания. Непрекъснато се работи по програмите „Фулбрайт” и „Коменски”. Всяка година има обмен на ученици и учители с други държави.

Успешната равносметката за 50 години на Първа английска езикова гимназия е резултат от много ежедневен труд, старание, творчество, сплотеност, взаимно уважение, приобщаване към традициите и опазване на авторитета и автентичния дух на развитието.
Автор:
АЕГ - София
Публикация:
10.05.2008 г. 14:23
Посетено:
2902
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/5815-tarzhestveno-chestvane-na-50-godishninata-na-angliyskata-gimnaziya