Годишнини

100 години от рождението на Христо Горов

Тържествено честване в Пловдив

100 години от рождението на Христо Горов


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 май 2008 г., от 17 ч.,
в Пловдив в Голямата къща, зала “Сезони” на ул. "Кръстю Пастухов” № 18
ще се състои вечер, посветена на 100 години от рождението на Христо Горов

Ще присъстват дъщеря му Майя Горова – известна художничка, зет му Богомил Живков – скулптор, изтъкнати писатели, журналисти и преводачи.

За живота и творчеството на Горов ще говори писателят Георги Михалков – главен редактор на списание “Български есперантист”. Ще бъдат рецитирани негови творби на български и на есперанто и ще бъде показана изложба от негови книги.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХРИСТО ГОРОВ

Журналистическият път на Христо Горов. От Пловдив до международните издания

Христо Маринов Горов е роден на 18 юли 1908 г. в село Горно Броди, Серско, Македония. По време на Балканската война остава сирак, баща му загива във войната. Заедно с майка си намират убежище в България, в град Асеновград, където минават детските му години. Отрано е принуден да работи и да си изкарва сам прехраната. От 1922 до 1944 г. работи в различни търговски фирми в Асеновград и Пловдив. След 9.09.1944 г. се установява в град Пловдив и е първият главен редактор на вестник “Отечествен глас”. От 1950 г. е в София, където работи в Културно-просветния отдел на Министерския съвет. След закриването на този отдел започва работа в Българска кинематография като главен редактор на документалния отдел.

От 1960 г. до 1987 г. е председател на Българския есперантски съюз.
   
Още като младеж в Асеновград изучава международния език есперанто и бързо се утвърждава като един от най-големите есперантски поети, журналисти и преводачи. Сътрудничи на много есперантски вестници и списания в различни страни. Заедно с есперантиста Давид Сасонов превеждат поемата “Септември” на Гео Милев. Това е първият превод на чужд език на поемата и от есперантския превод, който е отпечатан в Германия, тя е преведена на китайски и на други езици. В продължение на много години Христо Горов превежда на есперанто разкази от Йордан Йовков, Георги Караславов, стихотворения от Христо Смирненски, Никола Вапцаров и други. Автор е на пет книги на есперанто, издадени в Париж, Москва, Будапеща и София.
   
През 1930 г., когато в Германия излиза неговата стихосбирка “Поема на орача” на есперанто, литературната критика го определя като един от най-талантливите и авангардни съвременни есперантски поети. Той е сред основателите на Международната есперантска асоциация на писателите есперантисти със седалище Берлин. Между най-известните му есперантски книги са: “Поема на орача” – стихотворения, издадена през 1930 г., “Въстаническа струна” – стихотворения - 1983 г., “Моята зелена пътека” - разкази – 1986 г. и други.

В продължение на много години активно сътрудничи със статии и репортажи на списанията “Български есперантист”, “Мир”, “Есперантска трибуна” и други.

Горов е не само есперантски писател с международна известност, но и талантлив автор на книги на български език. Под неговото перо са излезли десетки книги, издадени от издателствата “Народна култура”, “Българска народна армия”, “Партиздат” и други. Автор е на повече от двайсет сценария за документални филми. По-известни негови книги на български език са “Пътят на победата” – проза, 1944 г., “Планински орли” – повест, 1952 г., “Хроника на едно лято” – проза, 1975 г., “Обичам зеленото на моя роден край” – проза, 1979 г. и др.
   
До края на живота си Христо Горов остана верен на творчеството си, на български и на есперанто, и отдаде изключително много сили и енергия като председател на Българския есперантски съюз. По времето, когато той председателстваше Есперантския съюз, авторитетът на нашата страна укрепна и българското есперантско движение беше едно от водещите в света.
   
Стогодишнината от рождението на Христо Горов тържествено ще бъде чествана в различни градове на страната.
Автор:
Георги Михалков
Публикация:
10.05.2008 г. 13:43
Посетено:
1202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/5814-100-godini-ot-rozhdenieto-na-hristo-gorov