Годишнини

115 години от рождението на Елисавета Багряна

Юбилейна научна сесия в Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен се състоя юбилейно честване, посветено на 115-тата годишнина от рождението на видната българска поетеса Елисавета Багряна.

. Събитието бе организирано от Общината, Института за литература при БАН, Държавния архив в града, Регионална библиотека „С. Доброплодни”, Регионалния исторически музей, Художествена галерия „Димитър Добрович” и Образцово народно читалище „Зора”.

Тържествата започнаха в КДК с откритата от председателя на клуба Ж. Кондев, документална изложба „Елисавета Багряна и Сливен”.     . Почитателите на поетичното й дело се докоснаха до първите издания на нейни произведения и снимковия материал, свързани с творческите стъпки и значими личности в развитието на поетесата, като чуха автентичния й глас на признателност към Сливен и изпълнението на две емблематични нейни творби.


◊ ОЩЕ ОТ ФОРУМА

Тържествата продължиха с юбилейна научна сесия „Творчеството на Елисавета Багряна – нови изследвания и материали”, с участието на екип литературоведи от Института за литература при БАН и сливенски творци.

Форумът бе открит от н.с. Александър Йорданов и в работата му взеха участие зам.-директорът на Института за литература, ст.н.с. д-р Вихрен Чернокожев и зам.-кметът по образованието и науката Радост Костова.

С интересните си аспекти се откроиха научните изложения на: проф. д-р Иван Сарандев „Елисавета Багряна – славеят на Балканите”, който представи творчеството й като постижение на националната и световната литература, и особено докладът „Заговорът на соцреализма срещу Багряна и българската литература” на В. Чернокожев.

Свои спомени за общуването си с голямата поетеса сподели Петя Александрова, която прочете и есе, посветено на личността на Багряна. За богатството на непубликуваните писма на Багряна до Петър Динеков говори Людмила Хр. Малинова (ИЛ при БАН), а Росица Чернокожева открои ролята на играта в стиховете за деца на видната ни поетеса.

Директорката на РБ „Сава Доброплодни” в Сливен Росица Петрова-Василева направи обобщение за преводите и приемането на Багрянините творби в чужбина, а Атанас Цонков сподели наблюдения за творческото общуване и своеобразно „успоредяване” на Елисавета Багряна и Йордан Йовков.
 
Проф. Иван Сарандев предостави възможност на присъстващите за въпроси и участие в дискусията по докладите. Като спомен от събитието те запазиха излезлия във връзка с честването „Юбилеен лист „Елисавета Багряна – 1893-2008 г.”, издаден от община Сливен и Института за литература при БАН по случай 115-тата годишнина от рождението й.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
20.04.2008 г. 22:51
Посетено:
1191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/5696-115-godini-ot-rozhdenieto-na-elisaveta-bagryana