Годишнини

Домът на хумора и сатирата събира родените на 1 април габровци на общ рожден ден

Тържества за Деня на шегата и на лъжата опашата

Домът на хумора и сатирата събира родените на 1 април габровци на общ рожден ден


◊ СЪБИТИЕТО

1
април –  Денят на шегата и на лъжата опашата – не е отбелязан като празник в календара, но габровци никога не го забравят. Тази дата е на особена почит в столицата на хумора, защото с нея са свързани важни събития от историята на града.

На лъжовния 1 април 1972 г. се ражда Домът на хумора и сатирата – своеобразната „визитна картичка” на Габрово, която разнася славата му по света. На 1 април 1976 г. украинският астроном Николай Черних открива малка планета в Космоса и я именува Габрово – в чест на града, прочул се с хумористичния си фолклор и традиции.

Габровци са известни като хора шегобийци и пестеливци, за които „спастрянето е по-спорно от печеленето”. Макар че е привърженик на икономиите, и тази година екипът на Дома на хумора щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати.

От безплатното посещение на всички забавни атракции, временни и постоянни изложби могат да се възползват както габровци, така и всички гости на града.


◊ ТЪРЖЕСТВАТА

По традиция през целия ден домакините-рожденици ще приемат поздравления от приятели, партньори и почитатели на хумора, а от 17.30 ч. ще започне веселото тържество по случай рождения ден. Очаква се във Веселата къща да се съберат на общ празник всички родени на 1 април габровци, към които домакините са отправили специална покана. Това икономично честване на десетки рождени дни наведнъж е поредният габровски патент, който екипът на Дома на хумора твърдо е решил да превърне в традиция.

• Специален гост на тържеството ще бъде още един рожденик – известният художник-наивист Ради Неделчев, за когото бележитата дата е от особено значение (на 1 април са родени баща му, самият той и внукът му). Художникът ще представи специалната си юбилейна изложба „Празникът”, включваща 40 живописни платна. Пъстрите творби ще заредят гостите с много настроение, защото пресъздават веселите традиции и празници на българина, а в много от тях са намерили място и символите на габровската пестеливост.

• По случай рождения ден в залите на Дома на хумора ще гостува и подбрана колекция от Националната годишна изложба „Карикатура” на СБХ – най-мащабната и представителна извадка на българската карикатура в наши дни. Творбите на най-известните съвременни български карикатуристи са весел прочит на редица злободневни теми – политика, секс, битови проблеми, царски и депутатски неволи.

• Специални поздрави към рождениците ще поднесат певци и музиканти от Представителния детски ансамбъл „Габровче”, както и ученици от Националната Априловска гимназия.


◊ ПО СВЕТА И У НАС

Тържествата по случай рождения ден на Дома на хумора ще се пренесат и в други градове на страната и чужбина с гостуващи изложби от богатия му художествен фонд „Хумор на народите”. 

. На 31 март Веселата габровска къща ще гостува в Историческия музей на Горна Оряховица с международната колекция карикатури на екологична тема „КарикаТуристи”.

. По-късно през седмицата Домът на хумора ще вземе участие в III Биенале на българския хумор в Хамбург (Германия), организирано от Клуба на българските жени и българските семейства.

Там ще бъде представена тематичната изложба карикатури „ЕвроСапиенс” – своеобразен комичен поглед на българските сатирици към темата за Европейския съюз и мястото на България в него.   

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
26.03.2008 г. 20:31
Посетено:
1676
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/5518-domat-na-humora-i-satirata-sabira-rodenite-na-1-april-gabrovtsi-na-obsht-rozhden-den