Годишнини

130 години от освобождението на Сливен от османско иго

Тържествено честване на юбилея

◊ СЪБИТИЕТО

В града на стоте войводи започнаха прояви за отбелязване на 130 години от освобождението от османско иго - събитието, белязало драматично българската история и развитието на Сливен.

В продължение на няколко дни организаторите на честванията: общинската администрация, Сливенската митрополия, Регионалният исторически музей, военно поделение 22-220, Регионалният инспекторат на МОН и Дружеството за приятелство с Русия и народите на ОНД,  ще съпричастят сливенци към паметните януарски дни на 1878 година.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТЪРЖЕСТВАТА

Началото на програмата от културно-исторически и възпоменателни дейности бе поставено с награждаването на млади творци, участници в Националния конкурс „Москва – София; България – Русия: вчера, днес и утре”, на среща в зала „Сирак Скитник”. Техните литературни и живописни творби са диференцирани и отличени по жанрове и възрастови групи.

Кулминация на тържествата стана организираната от спецалистите на РИМ и директора Георги Кюпчуков,   Държавния архив и Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов”, юбилейна вечер „Освобождение”. Тя бе открита от историчката Мария Кирова, която говори за участието на сливенци и ролята на руските части в освободителните действия и определи Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. като „едно от най-големите събития в нашата история, което изисква да оценим по достойнство и подвига на руските войни”.

На честването присъстваха зам. областната управителка Филиз Хюсменова, зам.-кметът по духовните и социалните дейности Радост Костова и началничката на отдел „Култура и вероизповедания” Дора Ескидарова. Хор „Дружна песен” с ръководител маестро Методий  Григоров създаде емоционална атмосфера с изпълнение на патриотични песни по текстове на Иван Вазов, Георги Струмски и др. Ученици от ГПЗЕ (театър „Класика”, рък. С. Келеведжиева) прочетоха откъси от архивни документи и оценки на съвременници за народните теглила и развоя на освободителните борби, сред които кореспонденцията на Добри Михов до „Дейли нюз”, прочувствената реч на народния учител Добри Чинтулов при посрещане на русите и др.

В залата на Историческия музей гражданите с интерес изгледаха прожекцията на филма „Освобождението на Сливен - 1878” (оператор Христо Константинов), създаден във връзка с 50-тата годишнина от паметния акт, отбелязан на 15 и 16 януари 1928 година. Той бе анонсиран от специалистката от Държавния архив Илиана Тамяхкярова, която даде ценни сведения за създаването на „многометражния филм” - по почин на видни граждани, банкери и индустриалци, сред които Илия Гудев - бивш кмет, Георги Русчев, Илия Калов и др. Белязано с обществена себеотдайност и обич към града е решението на Ил. Гудев да изтегли за случая банков заем от 20 000 лв., надхвърлил с лихвите сумата от 30 000 лв. и изплащан девет години... Личното си копие от лентата  предоставя на Общинския съвет, а после на „Българска кинематография”.

За „визуализацията на епохата” е включен богат снимков материал, съпроводен от обяснителни текстове. Присъстващите видяха приносите на емблематични дейци на Българското Възраждане и освободителните борби, родени в и свързани със Сливен, посрещането на русите, ролята на образователните и културни институции, деятелите и органите им (в училищното и здравно дело, културата, спорта, туризма, червенокръстката дейност и др.); културните паметници от онова време и тържествата по случай 50-та годишнина  от освобождението на града от османско владичество. „Филмовата лента” несъмнено има историко-познавателно значение и допринася за духовното и „фактологичното”  обогатяване на зрителя.


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

Честванията продължават с други прояви в деня на навършване на годишнината – 17 януари, като: тържествен ритуал, включващ заупокойна молитва и  благодарствен молебен от свещенослужители в сливенските църкви, както и полагане на венци пред паметниците от признателните граждани.

Възпитаниците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” – Котел, ще изнесат концерт пред сливенци в чест на юбилейния празник.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.01.2008 г. 14:06
Посетено:
997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/5181-130-godini-ot-osvobozhdenieto-na-sliven-ot-osmansko-igo