Годишнини

2008 - годината на група Лот Лориен

Навършват се 10 години от създаването на групата

2008 - годината на група Лот Лориен


◊ СЪБИТИЕТО

През 2008 г. се навършват 10 години от създаването на група "Лот Лориен". Всички концерти от януари до декември включително в България и по света, ще бъдат
посветени на тази годишнина.

През месец януари „Лот Лориен“ ще имат участия в София и Враца

• На 16.01.2008, 21.30 ч.,
концерт в клуб "Back Stage" - София, бул. "В. Левски“ 100

• На 17.01.2008, 19.30 ч, Младежки дом – Враца.
Участие в Празничния концерт на церемонията по връчването на третите годишни награди на VISIT VRATZA - "Враца и светът".

Девет статуетки ще бъдат връчени на личности, организации и фирми за принос в популяризирането и просперитета на град Враца и региона. Номинaциите се правят от обществото, а гласуването се провежда на официалния сайт на наградите  http://www.awards.vratza.com . Участват още Валя Балканска, Дичо и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГРУПАТА

Етно група „Лот Лориен“ изпълнява авторска музика, както и интерпретации на традиционни песни, базиращи се на български, балкански, еврейски, келтски и световен фоклор, прогресив и джаз елементи.

От създаването си групата е имала над 250 концерта и фестивални участия в 19 страни по света, включително Русия, Южна Корея, Финландия, Пакистан, държави от Балканите и Средиземноморието.

Първият музикален журналист в България, който пуска в национален ефир „Лот Лориен“, е легендарният Тома Спространов, познат на поколения българи като водещ на „Пулсиращи ноти“ по БНР.

В Америка групата е открита от американския музикален експерт Рудолф Карера фон Лин (в момента президент на CLCX), който е работил с големи балкански светила като Кисмет, Мизар, Анастасия и DJ Кирил Джайковски. Лот Лориен са работили с най-известния по света български музикант Теодосий Спасов, както и с Роман Столяр от Сибир и Латиф Болат от САЩ/Турция, който е създал музика за LucasArts ТВ сериала „Младият Индиана Джоунс“.

През месец април миналата година, всички членове на европарламента получиха оригинално копие от последния албум на „Лот Лориен“, част от кампанията в подкрепа на българските медици „Не сте сами“. Групата и друг път е проявявала своята гражданска позиция, включително с участие в националната кампания „Седмица на гората“.

Групата е член на IOV към Юнеско от 2003 г.


Автор:
Ясен Казанджиев
Публикация:
09.01.2008 г. 15:15
Посетено:
652
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/5150-2008-godinata-na-grupa-lot-lorien